Zagreb v enem dnevu: Kaj pogledati, kaj pojesti?

ByAnja Kadič

18. maja, 2024 , ,
Zagreb [Foto: Freepik]

Zagreb v enem dnevu: Kaj pogledati, kaj pojesti?

Zagreb, glavno mesto Hrvaške, je mesto, ki združuje bogato zgodovino, kulturno vibracijo in sodobni utrip. Z enodnevnim izletom lahko doživite vrhunce, ki jih Zagreb ponuja, od znamenitosti, umetnosti in zgodovine do gastronomije.

Gornji Grad – Zgodovinsko srce Zagreba

Gornji Grad ali zgornje mesto je zgodovinsko jedro Zagreba, kjer boste našli nekatere izmed najpomembnejših znamenitosti. Obisk pričnite na Trgu svetega Marka, kjer dominira Cerkev svetega Marka s svojo slikovito streho, okrašeno z grbom Zagreba in Trojedne kraljevine. Nedaleč stran se nahaja Hrvaški sabor, elegantna zgradba, ki služi kot sedež hrvaškega parlamenta.

Obiščite Lotrščakov stolp, od koder se odpira panoramski razgled na mesto. Vsak dan točno opoldne iz topa stolpa odjekne topovski strel, tradicija, ki se nadaljuje že več kot stoletje. Z vzpenjačo se lahko spustite do Donjega Grada, kar je prav tako posebno doživetje.

2. Donji Grad – mesto lepih trgov

Donji Grad je dinamičen del mesta z množico trgov, parkov in muzejev. Glavni trg, Trg bana Jelačića, je živahno središče, kjer se prepletajo zgodovina in sodobnost. Od tu se lahko odpravite na raziskovanje najbolj znanih muzejev, kot sta Hrvaški narodni muzej in Muzej suvremene umjetnosti.

Prav tako ne smete izpustiti sprehoda po Botaničnem vrtu, ki je del Univerze v Zagrebu. Vrt, ki je dom številnim eksotičnim rastlinam, nudi mirno zatočišče od mestnega vrveža.

Tehnični muzej Nikola Tesla

Za ljubitelje znanosti in tehnologije bo prava poslastica tudi Tehnični muzej Nikola Tesla. Muzej ponuja vpogled v zgodovino industrijskega in tehnološkega razvoja, vključno z deli, ki jih je izumil slavni Nikola Tesla, rojen na območju današnje Hrvaške.

Kulinarično raziskovanje Zagreba

Kulinarika Zagreba je prava mešanica srednjeevropskih in balkanskih okusov. Za pristno doživetje zagrebške kuhinje obiščite Dolac, glavni tržni trg, kjer lokalni prodajalci ponujajo sveže izdelke, domače sire in tradicionalne hrvaške specialitete kot so čevapčiči in štruklji.

Za kosilo izberite eno od tradicionalnih gostiln, znanih kot “konoba”, kjer lahko poskusite sarme, “ajngemahtec” ali zagrebški zrezek, ki je posebna delikatesa. Ne pozabite zaključiti obroka s porcijo kremnih rezin. “Kremšnita” je priljubljena sladica v več državah Srednje Evrope, vključno s Hrvaško, kjer je zelo priljubljena, še posebej v Samoboru blizu Zagreba.  V Hrvaški, posebej v Samoboru, je “kremšnita” znana kot “samoborska kremšnita” in je tamkajšnji ponos, kjer jo je moč dobiti mnogih kavarnah in slaščičarnah.

Zagrebški živalski vrt

Ena izmed lokacij, ki jo zagotovo ne smete izpustiti med obiskom Zagreba, je zagrebški živalski vrt. Nahaja se v osrčju Maksimirja, enega najstarejših javnih parkov v Evropi. Živalski vrt v Zagrebu, ki je bil ustanovljen leta 1925, danes zavzema okoli 7 hektarjev in gosti več kot 350 živalskih vrst, vključno z nekaterimi ogroženimi in redkimi vrstami.

Obisk živalskega vrta ponuja edinstveno priložnost za opazovanje živali iz različnih delov sveta, kot so azijski sloni, afriški levi in avstralski kenguruji. Živalski vrt je zelo zavezan k ohranjanju biotske raznovrstnosti in izobraževanju javnosti o pomenu zaščite živalskih vrst. Vodeni ogledi in izobraževalni programi so na voljo za obiskovalce vseh starosti, zaradi česar je ta kraj še posebej primeren za družine z otroki.

Poleg ogleda živali lahko obiskovalci uživajo tudi v številnih dogodkih, ki se odvijajo v živalskem vrtu skozi vse leto, kot so nočni ogledi, tematski festivali in delavnice za otroke. Živalski vrt prav tako ponuja prijetne sprehajalne poti skozi raznolike habitate, ki ponujajo sproščujoč umik iz mestnega vrveža in priložnost za učenje o naravi in divjini.

Zagrebški živalski vrt je odlična izbira za obogatitev vašega enodnevnega izleta v Zagreb, saj ponuja zabavno in izobraževalno izkušnjo, ki bo zagotovo navdušila tako mlade kot starejše obiskovalce.

Večerni sprehod ob Savi

Zaključite svoj izlet z večerno sprehodom ob reki Savi, kjer se lahko sprostite v enem od številnih kavarn ali barov, ki gledajo na reko. Ob lepem vremenu je sprehod ob Savi popoln način za doživetje mirnejše, a še vedno živahne strani Zagreba.

Zagreb je mesto, ki ponuja mnogo več, kot je mogoče doživeti v enem dnevu, a z dobrim načrtovanjem lahko odkrijete njegove glavne znamenitosti. Z vsakim korakom po njegovih tlakovanih ulicah, obiskom muzejev in okušanjem lokalne kulinarike se boste bolje spoznali z duhom tega čudovitega mesta. Zagreb ni le postanek; je destinacija, ki jo je vredno doživeti.

Portal24; Foto: Frepik