Zahodne države se  morajo v Ukrajini pripraviti na dolgotrajno vojno izčrpavanja, je dejal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Stoltenberg je to povedal po četrtkovem popoldanskem srečanju z ameriškim predsednikom Joejem Bidenom. 

Jens Stoltenberg se v ameriški prestolnici pripravlja na vrh Nata, ki je predviden za 28. in 30. junij v Madridu. Dejal je, da namerava rezultate doseči žepred dogodkom. Ponovil je, da Nato ne želi vstopiti v neposreden spopad z Rusijo in dejal, da je zahodno vojaško zavezništvo odgovorno za podporo Ukrajini.

“Večina vojn, tudi ta vojna se na neki točki konča s pogajanji. Vemo pa, da je to, kar se dogaja za pogajalsko mizo, tesno povezano s situacijo na terenu, na bojišču.”

Jens Stoltenberg

Na vprašanje o morebitnem pritisku Zahoda na Ukrajino, naj sprejme ozemeljske cesije, da bi dosegli mirovni sporazum, je Stoltenberg dejal: “Ni naša naloga, da se odločamo ali da imamo mnenje o tem, kaj bi Ukrajina morala ali ne bi smela sprejeti.«

Stoltenberg na prašanje, ali so znotraj Nata potekale razprave o pomorskih koridorjih za selitev žita iz Ukrajine, ni želel odgovoriti. 

“Najlažji način, da dobimo več žita in zmanjšamo pritisk na cene hrane, je, da predsednik Putin konča vojno,” je dejal. Izrazil pa je tudi podporo pobudam zaveznikov Nata, da bi v sodelovanju z ZN razvili nove izvozne poti po kopnem ali morju.

Od začetka invazije so ruske čete prevzele nadzor nad deli južne Ukrajine, nadzorujejo večino Hersona in del Zaporožja. Zdaj počasi napredujejo v vzhodnem Donbasu. Zavzet je Mariupol.

Vir: AFP

Foto: Nato

By A.K.

Komentar: