Zahod stisnil Srbijo, prepiri zaradi Kosova, Vučić pripravljen odstopiti

Srbski predsednik in vodja SNS Aleksandar Vučić je svojim kolegom sporočil, da je pripravljen odstopiti, “če kdo misli, da lahko naredi bolje”. Vrh stranke je pred tem “izvedel za pritisk Zahoda na Srbijo glede Kosova”, poročajo Vučićevi tesni provladni mediji.

Čez dan naj bi bila seja srbske vlade, na kateri naj bi razpravljali o predlogu za Kosovo. Pred današnjo sejo vlade, na katero je bil povabljen tudi Vučić se je sestalo vodstvo naprednih strank. Vučić je bil povabljen, da bi poročal o pogovorih z odposlancema ZDA in EU. Nato je napovedal, da bo ob 20. uri nagovoril javnost.

Nesoglasja v taboru progresivcev in poročanje medijev o domnevno napovedanem Vučićevem umiku si je mogoče razlagati kot ustvarjanje ozračja, v katerem mora srbski predsednik storiti korake, ki jih glede Kosova od njega pričakujeta Washington in Bruselj, ter uskladitev z EU zunanjo politiko in uvedbo sankcij proti Rusiji.

Vučić je v petek po srečanju s predstavniki ZDA in EU izjavil, da je Srbija pripravljena sprejeti koncept evropskega načrta in delati na implementaciji predlaganega sporazuma o dialogu s Kosovom.

To je novinarjem posredno potrdil tudi posebni predstavnik EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslav Lajčak. Lajčak je dejal, da je Vučić “pokazal odgovoren pristop” in “pripravljenost sprejemati težke odločitve v interesu miru in evropske perspektive Srbije”.

Vučić je novinarjem povedal, da je v pogovoru z ameriško-evropsko peterico pokazal “vso zaskrbljenost in zadržanost” glede “ene pomembne teme”. Kaj je ta stvar ni navedek, zatrdil, da o tem ne more govoriti.

Opozicijske kritike Vučića

Po tem srečanju se je Vučić znašel pod pritiskom dela opozicije. Padale so pripombe, da pri pomembnih vprašanjih za državne in nacionalne interese ne more biti solo igralec. Zahtevali so tudi, da naj bistvo predloga pojasni pred parlamentom. Nekateri so vztrajali, da sporazum podpiše čim prej.

Radio Free Europe (RFE) je ob sklicevanju na načrt EU, s katerim se je seznanil, sporočil, da ima dokument enak dostop do strani in predvideva spoštovanje ozemeljske celovitosti, nedotakljivost meja, priznanje državnih simbolov in posebno ureditev za srbske skupnosti na Kosovu.

RSE navaja, da dokument priznanja ali članstva Kosova v Združenih narodih, pri čemer Kosovo vztraja ne omenja izrecno.

Tudi visoki funkcionarji Vučićeve stranke, ki obvladuje vlado in parlament, nimajo enotnega pogleda na rešitev kosovskega vprašanja.

Posamezni uradniki so poskušali, ‘pametovati’ češ, da nadaljnjih pogajanj z EU in ZDA (o Kosovu) niti slučajno ne bi smeli sprejeti,” je objavil portal Pink. Portal je zatrdil, da je Vučić “vse to potrpežljivo poslušal, nato pa rekel, da se bo umaknil, če kdo mislil, da zmore in zna bolje.”

Dejal je, da bo, “če se ljudje nočejo pogajati in če kdo misli, da moramo državo gospodarsko uničiti”, “vodenje prepustil pametnejšim od mene”.

Skoraj enako besedilo o srečanju vrha SNS je objavil tudi portal Informer, ki je blizu Vučiću.

Pred srečanjem z ameriško-evropskim peterčkom so nekateri beograjski mediji trdili, da je Srbija pred ultimatom, ali bo sprejela načrt Berlina in Pariza o Kosovu ali pa se bo soočila s posledicami, ki ne izključujejo sankcij.

Vučićevi sodelavci: Odstop bi pomenil konec SNS in ‘najtemnejši scenarij’

Vučićevo sporočilo, da bo “vodenje prepustil pametnejšim od sebe”, sta komentirala njegova tesna sodelavca. “Če greste vi, gremo tudi mi! Ali se bomo vsi skupaj borili za Srbijo ali pa vse to nima več smisla,” naj bi Vučiću dejal predsednik IO SNS Darko Glišić.

“Če bo predsednik Vučić vztrajal in odstopil, mislim, da je to konec SNS in konec kariere, ki jo je imela SNS na politični sceni Srbije. Mislim, da bo potem sledilo nekaj, kar je najslabše in najbolj črn scenarij za Srbijo, ki si ga ne morem niti zamisliti,” je v oddaji Hit TV Pink dejal Glišić.

Podobno sporočilo je v ponedeljek zjutraj poslal tudi visoki funkcionar SNS in predsednik srbskega parlamenta Vladimir Orlić. Orlić je dejal, da bo, če Vučić odide s čela države in SNS, to “popolna katastrofa” za državo.

Vučić SNS vodi od izvolitve takratnega vodje stranke Tomislava Nikolića za predsednika Srbije leta 2012. Drugi petletni mandat šefa države je začel po prepričljivi zmagi na volitvah aprila 2022. Po ustavi Srbije, ne more kandidirati za tretji mandat.

vir Foto: STA

By A.K.

One thought on “Zahod stisnil Srbijo, prepiri zaradi Kosova, Vučić pripravljen odstopiti”

Komentar: