Zahodni Evropi zaradi majhne količine snega grozi suša

ByAna Koren

28. februarja, 2023 , ,
Suša, podnebne spremembe [Foto: Pixabay]

Avstrijski meteorologi: Zahodni Evropi zaradi majhne količine snega grozi suša

Zaskrbljenost zaradi suše v zahodni Evropi narašča, meritve snežne odeje po Alpah kažejo le delček običajnega kopičenja za ta letni čas, pri čemer je v državah, kot sta Italija in Francija, padavin v februarju zelo malo. V Franciji, Švici, Italiji in delih Avstrije je bilo veliko manj snega od povprečja, je dejal meteorolog Klaus Haslinger iz GeoSphere Austria, državne vremenske službe.

Neprofitna okoljevarstvena organizacija Legambiente iz Italije opozarja, da je v italijanskih Alpah v zadnjih mesecih zapadlo 53 odstotkov manj snega od dolgoletnega povprečja. Problem ni samo pomanjkanje snega, ampak tudi odsotnost dežja. V porečju reke Pad, ki se vije skozi severno Italijo, je padavin za 61 odstotkov manj od zgodovinskega povprečja, kažejo podatki.

V Franciji se po več zaporednih tednih brez dežja bojijo drugega zaporednega sušnega poletja in omejitev vode. Visokotlačni sistemi nad zahodno Evropo potiskajo deževne fronte navzdol, kar povzroča malo padavin.

Suša bo vse hujša

To ni prvič, da so takšne vremenske razmere povzročile leta z izjemno malo padavinami, je poudaril Haslinger. Pred šestdesetimi leti je bilo po njegovih besedah ​​obdobje sušnega vremena. Slednje je zaradi specifične razporeditve temperatur na kopnem in morju trajalo več let.

Gladina Donave se je nato znižala na rekordno raven, je povedal meteorolog. Haslinger je dodal, da obstajajo dokazi, da globalno segrevanje daje prednost takšnim temperaturnim vzorcem. Zaradi slednjega bodo sušne razmere v prihodnjih letih pogostejše.

”Če bo spomladansko vreme podobno kot leta 2022, se bo suša še poslabšala.” je opozoril Josef Eitzinger. Eitzinger je kmetijski meteorolog z Univerze za naravne vire in znanosti o življenju na Dunaju. Jasno torej postaja, da bodo reke letos z gora prinesle veliko manj vode, kar je ključnega pomena za obnavljanje podtalnice, je dejal.

Po podatkih francoskega nacionalnega sistema za spremljanje voda je 125 od 422 opazovanih območij podzemne vode že na zelo nizki ravni. 120 jih je na nizki ravni in 97 na zmerno nizki ravni. Usahnili so tudi svetovno znani beneški kanali, številne gondole ležijo v blatu, manjši kanali pa niso več plovni.

Med oseko so nedavno izmerili vodostaj minus 65 centimetrov. Vsa severna Italija trpi. Po poročanju časnika La Repubblica po enem mesecu brez dežja v italijanski “dolini hrane”, v regiji Emilia-Romagni, obstaja tveganje za 40-odstotni upad nacionalne proizvodnje hrane.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Kanali v Benetkah suhi, strokovnjaki svarijo pred sušo v Evropi

Zelo mila zima, rekordno malo dežja in osupljivo pomanjkanje snega v Evropi so pustile reke, kanale in jezera po vsej celini na zaskrbljujoče nizkem nivoju. Strokovnjaki opozarjajo, da bi se lahko ponovile lanske hude suše… več tukaj.