O tem, da tudi bogati in slavni prisegajo na meditacijo, kot na orodje za zmanjšanje stresa in večanje učinkovitosti, se veliko govori. Slavne osebnosti, podjetniki in umetniki po vsem svetu izvajajo to prakso in uporabljajo njene učinke za napredovanje v karieri, za izboljšanje produktivnosti in bolj učinkovito upravljanje s pritiski, ki jih tak status zagotovo prinaša.

A kot najpomembnejšo posledico meditacije bogati in slavni omenjajo nekaj, kar je cilj vsakogar med nami. Globoko srečo in izpolnjenost.

Slavni meditatorji

Med najbolj odmevne zgodovinske dogodke na temo slavnih in meditacije zagotovo spada izjava Beatlov leta 1968, ki je kratko malo šokirala svet. V tistem času najbolj priljubljena, ikonična rock skupina je zamenjala substance za globljo, bogatejšo in bolj izpolnjujočo izkušnjo: meditacijo.

Danes se meditacije poslužujejo Bill Gates, izvajal jo je Steve Jobs, kar dvakrat dnevno jo redno izvaja Oprah Winfrey. Na meditacijo prisega Elen Degeneres, Katy Perry, Lady Gaga, Sting, Madonna … Od supermodelov in igralcev, do miljarderjev, športnikov in celo reperjev kot je 50 Cent – vsi prakticirajo meditacijo.

Koristi meditacije

Kdor se poda na pot osebnega razvoja, se prej ali slej sreča z mogočnim orodjem usmerjanja in spreminjanja zavesti. Poglejmo si glavne koristi, podprte z raziskavami, ki jih prinaša redno izvajanje te starodavne prakse:

IZBOLJŠA SPANEC

Po mnenju raziskovalcev meditacija pomaga izboljšati spanec na več načinov. Nespečnost je pogosto posledica stresa in skrbi, zaradi česar zvečer težko umirimo tok misli, ki nas drži pokonci. Z meditacijo se lažje sprostimo, saj z upočasnjenim in zavestnim dihanjem delujemo na parasimpatično živčevje, ki spodbuja počitek in regeneracijo.

ZMANJŠA STRES, TESNOBO IN DEPRESIJO

Tesnoba in stres imata na naše telo enak učinek, saj sprožita simpatični živčni sistem, kar vodi do povečanega sproščanja epinefrina in kortizola – »stresnih hormonov«. Stres in tesnoba pa sta pogosto razlog za pojavnost depresije. S prakso meditacije spodbujamo parasimpatični živčni sistem ter tako umirimo stresne odzive in z njimi povezane posledice.

POVEČA KREATIVNOST IN ZMOŽNOST REŠEVANJA PROBLEMOV

Po mnenju raziskovalcev meditacija krepi tri bistvene veščine, potrebne za ustvarjalno reševanje problemov. Prvič, meditacija odpira um novim rešitvam in idejam. Drugič, izboljša pozornost in kritično razmišljanje. In tretjič, meditacija krepi naš pogum in odpornost proti neuspehom, ki so neločljiv del kreativnih in inovativnih procesov.

IZBOLJŠA FOKUS, SPOMIN, SAMONADZOR

Redna meditacija poveča pretok krvi v možgane, kar okrepi mreže krvnih žil v možganski skorji in tako izboljša spominske zmogljivosti. Študija, ki jo je objavila ugledna revija, je pokazala, da 20 minut meditacije na dan izboljša spomin, koncentracijo in samozavedanje. Slednje pa nam pomaga, da ozavestimo ter bolje nadzorujemo svoje odzive.

POVEČA OBČUTEK SREČE IN POZITIVNO NARAVNANOST

Z meditacijo se poveča sproščanje v obtok hormonov dobrega počutja, kot so serotonin in endorfini. Zmanjšajo se dejavniki, ki v nas zbujajo negativne občutke in odzive, in se poveča raven pozitivnih občutkov, kot so sreča, radost, veselje, jasnost, umirjenost. 

POMAGA PRI ZDRAVJU SRCA IN OŽILJA

Predvsem na račun zmanjšanja stresa in tesnobnosti, ki vodijo do povečanega krvnega tlaka, ta pa dolgoročno vodi v srčno žilne bolezni. Z meditacijo zmanjšamo tako stres kot tesnobo ter tako zavarujemo naše srce in ožilje.

Tanja Baća

O avtorici:

Tanja Baća uči jogo, vodi vadbe, svetuje o prehrani in ustvarja programe za boljšo kakovost življenja. V njenih programih je sodelovalo že več kot 3000 žensk. Prizadeva si za dolgoročne spremembe ter ustvarja individualne in skupinske programe, ki ustrezajo sodobnemu življenjskemu stilu. Obiščite njeno spletno stran www.zdravainfit.si in se ji pridužite.