Zakaj je nordijska hoja ključnega pomena za ohranjanje zdravja?

Hoja [Foto: Freepik]

Zakaj je nordijska hoja ključnega pomena za ohranjanje zdravja?

Telesna dejavnost, vključno z vadbo, tekom, kolesarjenjem in hojo, je ključnega pomena za ohranjanje zdravja. Nordijska hoja, ki postaja vse bolj priljubljena, je ena izmed oblik hoje, ki obljublja izboljšanje telesne aktivnosti in zdravja srca.

Kot poroča Mirror, nordijska hoja s pomočjo posebnih palic omogoča intenzivnejše gibanje, saj se med hojo aktivira tudi zgornji del telesa. To ne le poveča intenzivnost vadbe, temveč tudi srčni utrip in porabo kalorij. “Z nordijsko hojo se razgiba celotno telo, kar prispeva k večji intenzivnosti vadbe in povečanemu srčnemu utripu,” pojasnjujejo pri Bar Bend.

Kljub temu, da je nordijska hoja kategorizirana kot nizko intenzivna vadba, ima številne koristi za kardiovaskularno zdravje in splošno telesno pripravljenost. Če se odločite za vključitev nordijske hoje v svoj vadbeni režim, je pomembno, da izberete palice prave velikosti glede na vašo višino, da maksimizirate učinkovitost vadbe in zmanjšate tveganje za poškodbe.

Nordijska hoja je tako odlična izbira za vse, ki iščejo učinkovito in prijetno vadbo za izboljšanje svojega zdravja.

Koliko korakov na teden vam lahko podaljša življenje?

8000 korakov dvakrat na teden vam lahko podaljša življenje. Vadba je redno povezana z manjšim tveganjem umrljivosti. Vendar je študija, objavljena v reviji JAMA, preučevala zdravstvene koristi živahne hoje le nekaj dni na teden. Raziskovalci z Univerze v Kjotu in Univerze v Kaliforniji so analizirali podatke, zbrane od 3.100 odraslih Američanov.

Rezultati so pokazali, da so imeli tisti, ki so en ali dva dni na teden prehodili 8000 korakov, 14,9 odstotka manj možnosti, da bodo umrli v desetletnem obdobju kot v skupini, ki tega ni izvajala. Pri ljudeh, ki so tri do sedem dni na teden prehodili 8000 korakov ali več, je bilo tudi tveganje umrljivosti manjše – 16,5-odstotno. Največje zdravstvene koristi od te vrste hoje so imeli udeleženci, starejši od 65 let… več tukaj.

Foto: Freepik