Zakaj je prednost imeti trmastega otroka?

ByAna Koren

5. aprila, 2023 ,

Zakaj je prednost imeti trmastega otroka?

Strokovnjaki razkrivajo, da ni slabo imeti trmastega otroka. Mnogi starši so pogosto zaskrbljeni, ko opazijo, da je njihov otrok začel kazati določeno mero trme ali svojeglavosti. Glede na študijo, objavljeno v reviji Developmental Psychology, ni potrebno, da takšno obnašanje povzroča skrbi. Obstaja večja verjetnost, da bodo trmasti otroci, ki kljubujejo avtoriteti, nekega dne postali uspešni in akademsko odlični.

Omenjena študija je namreč preučevala 700 otrok, starih od 12 do 52 let. Raziskava je bila pozorna na to, kako lahko vedenje v otroštvu napove njihov uspeh pozneje v življenju. Preučevala je ali je otrokova trma eden temeljnih dejavnikov pri doseganju uspeha v odrasli dobi. Independent poroča, da so znanstveniki otroke preučevali kar 40 let. Rezultati so jih presenetili.

Kot pojasnjujejo, je raziskava pokazala, da so bili otroci, ki so pogosto kršili določena pravila, se upirali staršem in pokazali določeno mero trme, v življenju uspešnejši. Trmasti posamezniki, so bili pozneje v odrasli dobi veliko uspešnejši in so zaslužili veliko več, kot njihovi vrstniki, ki so bili morda v otroštvu bolj ubogljivi ali mirnejši.

Princesa.si Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Kako naj starš pomaga zaskrbljenemu otroku

Kako pomagati zaskrbljenemu otroku? Ko otroci rastejo, se namreč soočajo z mnogimi novimi stvarmi. Začetek šole. Spoznavanje novih prijateljev. Učenje plavanja. Tekmovanje v športu. Učenje vožnje. Vsaka nova stvar se lahko zdi velik korak naprej.

Ko se otroci in najstniki soočajo z novimi stvarmi, pogosto čutijo mešanico čustev. Soočanje z nečim novim, tudi če je dobra stvar, je lahko za marsikaterega otroka precej stresno… več tukaj.