Zakaj je princ William nenapovedano obiskal Poljsko?

Zakaj je princ William nenapovedano obiskal Poljsko?

Princ William je bil na dvodnevnem obisku na Poljskem. Nenapovedano potovanje naj bi poudarilo nadaljnjo britansko podporo Ukrajincem v boju proti Rusiji.

William si je med obiskom na Poljskem ogledal poljske vojaške baze v Rzeszowu in se srečal s poljskim predsednikom Andrzejem Dudo ter ukrajinskimi begunci. Obisk je zelo pomemben, je dejal adm. James Stavridis, ki je bil od 2009 do 2013 vrhovni poveljnik zavezniških sil Nata. Obisk je “simbolična predstavitev vseevropskega odgovora na brutalno rusko agresijo,” je dejal.

Člani britanske kraljeve družine se drugače le redko ukvarjajo s političnimi zadevami. Tako kralj Charles kot prestolonaslednik princ William sta tako nakazala svojo odločno podporo četam, predanim ohranjanju demokracije.

Kralj Charles je prejšnji mesec v Buckinghamski palači pozdravil predsednika Volodimirja Zelenskega. Predsednik je imel zgodovinski nagovor v britanskem parlamentu. 

Združeno kraljestvo je ukrajinski vladi namenilo skoraj 3 milijarde ameriških dolarjev vojaške pomoči in trdno podpira Natova prizadevanja za zaščito vzhodnega krila pred rusko agresijo v Ukrajini in preprečitev širitve širšega konflikta v Evropo.


Princ William si je ogledal vojaško opremo v vojaški bazi sil teritorialne obrambe 3. brigade. Ameriške, britanske in poljske enote tam delajo druga ob drugi in že od začetka brutalne ruske invazije podpirajo Ukrajince.

“Sem sem si želel priti osebno, da bi se vam zahvalil za vse, kar počnete, skrbite za varnost vseh tukaj in spremljate, kaj se dogaja. Tukaj opravljate res pomembno delo in braniti naše svoboščine je res pomembno in vsi doma vas temeljito podpirajo,” je dejal William.

S princem se je srečal podpredsednik poljske vlade in obrambni minister Mariusz Blaszczak. Princ se je srečal tudi z vojaškim osebjem, ki se ukvarja tudi z usposabljanjem ukrajinskih vojakov.

“Naši narodi imajo močne vezi,” je dejal William ob prihodu in pohvalil poljski narod za njihovo človečnost in podporo. “Z našim sodelovanjem v podporo prebivalcem Ukrajine in njihovi svobodi, ki so tudi naše in vaše svoboščine, se te vezi še krepijo.”

Humanitarna kriza

Ruska invazija je povzročila največjo begunsko in humanitarno krizo v Evropi po drugi svetovni vojni. Po podatkih ZN je v Evropo pribežalo skoraj 8 milijonov Ukrajincev. Po ocenah države naj bi se na Poljsko izselilo milijon in pol Ukrajincev.

Rzeszow je ključnega pomena za prizadevanja Evrope in drugih zaveznikov pri oboroževanju Ukrajincev. Tja se usmeri tudi veliko oborožitve, preden slednja doseže fronto spopada. Bazo ščitijo tudi ameriške in poljske protizračne obrambne rakete patriot.

Poljska je v začetku tega meseca napovedala, da bo Ukrajino oborožila z bojnimi letali MiG, kar je po besedah ​​Zelenskega ključnega pomena.

Presenetljivi obisk princa Williama je vključeval tudi polaganje venca na grob neznanega vojaka, ki ga je že obiskala njegova babica, pokojna kraljica Elizabeta, in več postankov, da bi izkazal podporo beguncem, razseljenim v krizi.
Oče treh majhnih otrok (9-letnega princa Georgea, 7-letne princese Charlotte in 4-letnega princa Louisa) je William pokazal, da je podedoval neponovljiv dotik svoje matere, princese Diane.

Svojo pot je končal na srečanju z mladimi ukrajinskimi begunci v gostilni Hala Koszyki. 

vir Foto: The Prince and Princess of Wales Twitter