Svetovno plavalno telo FINA je včeraj glasovalo o novih pravilih, ki omejujejo sodelovanje transspolnih oseb na elitnih ženskih tekmovanjih.

Politika glede transspolnih oseb je v športu stroga. V vseh olimpijskih športnih organizacijah in vsem transspolnim ženskam, ki so šle skozi transformacijo iz moškega v žensko, dejansko prepoveduje tekmovanje v ženskih disciplinah.

FINA si bo za nekatere dogodke prizadevala za vzpostavitev tako imenovane odprte kategorije. Ta kategorija bi možnost tekmovanja zagotovila vsem plavalcem.

Zakaj se je FINA tako odločila?

Pozivov nekdanjih plavalcev in trenerjev, naj vodstveni organ omeji sodelovanje transspolnih žensk v športu, je bilo vse več. Tisti, ki so se zavzemali za spremembe pravijo, da imajo ljudje, ki so šli skozi transformacijo fizične prednosti, zato je treba žensko konkurenco zaščititi.

Zagovorniki sodelovanja transseksualcev pa trdijo, da je bilo o tem, ali imajo trans ženske kakšno prednost, opravljenih premalo raziskav. Skupine, kot je Athlete Ally, so že izjavile, da je nova politika FINA “diskriminatorna, škodljiva, neznanstvena”.

Je to prepoved tekmovanja vsem transseksualnim osebam?

Odločitev velja le za elitna tekmovanja, ki jih vodi FINA. To so njihova svetovna prvenstva in tekmovanja, kjer FINA določa merila za upravičenost, predvsem olimpijske igre. FINA prav tako vpliva na to, kdo je upravičen do svetovnega rekorda v plavanju žensk.

Odločitev pa ne velja nujno za državna ali regionalna tekmovanja in srečanja nižje ravni. Nacionalne zveze lahko za svoja tekmovanja uporabijo lastna merila.

Razsodba vpliva samo na transspolne športnice v ženskih tekmovanjih. Transspolne športnice (transspolne moške) bodo še naprej brez kakršnih omejitev tekmovale na moških tekmovanjih.

Napovedana odprta kategorija, katere podrobnosti še niso jasne, bi ustvarila tudi svoj prostor za tekmovanja transspolnih žensk.

Foto: Getty Images