Zakaj kave nikoli ne smemo piti na prazen želodec?

ByAna Koren

23. januarja, 2023

Zakaj kave nikoli ne smemo piti na prazen želodec?

Več kot polovica odrasle populacije začne dan s skodelico kave, seveda na prazen želodec. To je ritual, ki se mu le redki zlahka odrečejo. In se mu tudi ne bi smeli. Če kavo pijete zmerno, lahko na vaše zdravje vpliva blagodejno, a le pod enim pogojem in sicer, ne pijte je na prazen želodec.

Pitje kave na prazen želodec ali zgodaj zjutraj pred zajtrkom lahko poveča raven kortizola v telesu. Od trenutka, ko zjutraj odprete oči, vaše telo začne sproščati kortizol, hormon, odgovoren za uravnavanje vašega imunskega odziva na stres, ki ste mu bili izpostavljeni čez dan. Če telo napolnite s kofeinom, ko je kortizol na vrhuncu, boste izpostavljeni še večjemu stresu.

Raziskava, opravljena med študenti medicine, je pokazala, da 25 odstotkov študentov pije kavo zjutraj na tešče. Izkazalo se je, da so ti učenci izpostavljeni povečanemu tveganju za nenadne in nepričakovane spremembe razpoloženja.

Ker kava spodbuja povečano nastajanje želodčne kisline, se zelo verjetno sčasoma pojavijo težave z zgago, pri občutljivejših pa so možne želodčne razjede.

Iz vsega tega sledi, da kava na prazen želodec negativno vpliva na fizično zdravje, vpliva pa lahko tudi na psihično. Prekomerno nastajanje želodčne kisline namreč lahko povzroči nihanje razpoloženja, tesnobo, tresenje in druge simptome. Obstajajo tudi študije, ki želodčno kislino povezujejo z anksioznostjo in depresijo.

Možni zapleti grozijo predvsem ljudem, ki uživajo kavo v večjih količinah, kar potrjujejo tudi nekatere študije, ki so pokazale, da prekomerna vsebnost kofeina v telesu posnema simptome tesnobe in celo napade panike. Simptomi lahko vključujejo nemir, tresenje in hiter srčni utrip. Če že trpite za anksioznostjo, ste zaradi tega še bolj dovzetni za morebitne negativne učinke kave, opozarjajo strokovnjaki.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Pet najboljših napitkov za hitrejše topljenje trebušne maščobe

Pet najboljših napitkov za hitrejše topljenje trebušne maščobe. Pitje visokokaloričnih pijač, kot so gazirane pijače, pivo in razni napitki, lahko povzroči povečanje telesne mase tako enostavno kot pogosto obiskovanje restavracij ali naročanje hitre hrane… več tukaj.