Zakaj listi orhidej rumenijo in kako ukrepati?

Orhideja [Foto: Pixabay]

Zakaj listi orhidej rumenijo in kako ukrepati?

Listi orhideje, ki porumenijo, lahko zaskrbijo njihove lastnike, zlasti začetnike. Vendar pa je pomembno razumeti, da rumenenje listov ni vedno znak resne težave. V nekaterih primerih je to običajen del cikla rasti rastline. Kljub temu je ključno prepoznati, kdaj je rumenenje naraven proces in kdaj je simptom težav z nego rastline.

Če opazite, da zreli spodnji listi orhideje porumenijo, običajno ni razloga za skrb. To je naravno vedenje, saj se rastlina pripravlja na odmetavanje starih listov, da omogoči novo rast. Ta proces se lahko pospeši v zimskem obdobju, ko orhideje preidejo v fazo mirovanja.

Kadar pa listi, zlasti novi, prekomerno rumenijo, je to znak stresa rastline. Takrat je nujno ukrepati, da preprečimo nadaljnje propadanje. Tukaj so najpogostejši vzroki za rumenenje listov orhidej in kako se z njimi spopasti:

Orhideje, ki so izpostavljene neposredni svetlobe, lahko razvijejo rumene liste. Preglejte rastlino za morebitne znake sončnih opeklin. Če je orhideja na oknu, obrnjenem proti jugu, jo premaknite na mesto, ki prejema posredno svetlobo, na primer blizu vzhodnega ali zahodnega okna.

Prekomerno zalivanje in občutljivost na temperaturo

Prekomerno zalivanje je eden glavnih vzrokov za propad orhidej. Korenine, ki predolgo stojijo v vodi, lahko zgnijejo, kar povzroči rumenenje listov. Pustite, da se zemlja med zalivanjem nekoliko posuši, vendar pazite, da ne postane preveč suha.

Orhideje so občutljive na temperaturne spremembe. Hladi prostor s prepihom lahko povzroči rumenenje listov. Različne vrste orhidej potrebujejo različne temperaturne pogoje:

  • Toplo rastoče orhideje (npr. Phalaenopsis in Vanda) potrebujejo dnevne temperature med 21 in 29 °C in nočne temperature najmanj 15 °C.
  • Hladno rastoče orhideje (npr. Cymbidium in Dendrobium) potrebujejo dnevne temperature med 15 in 21 °C in nočne temperature vsaj 10 °C.
  • Srednje rastoče orhideje (npr. Cattleya, Oncidium in Paphiopedilum) potrebujejo dnevne temperature med 18 in 24 °C in nočne temperature vsaj 12 °C.

Poskrbite, da je orhideja postavljena v prostoru, kjer so temperature primerne, in stran od virov hladnega prepiha.

Pomanjkanje hranil

Pomanjkanje hranil, kot so železo, magnezij ali dušik, lahko povzroči rumenenje listov. Orhideje je treba gnojiti le, ko so v fazi aktivne rasti, z uravnoteženim vodotopnim gnojilom. Gnojite tedensko ali dvakrat na teden, v skladu z navodili proizvajalca.

Bolezni

Bolezni orhidej lahko povzročijo rumenenje listov. Preverite, ali so na listih madeži, kar kaže na glivično ali bakterijsko okužbo. Če je bolezen prisotna, izolirajte orhidejo in odstranite prizadeto tkivo. Uporabite fungicid ali naravne rešitve, kot je cimet, da preprečite širjenje okužbe.

Škodljivci

Porumenelost listov lahko povzroči tudi invazija žuželk, kot so listne uši, mokasti hrošči, luske, pajkove pršice, trips in bele mušice. Redno pregledujte rastlino za znake škodljivcev. Majhne žuželke lahko odstranite z vlažnimi papirnatimi brisačami, namočenimi v raztopino vode, neemovega olja in pomivalnega sredstva.

Ali bi morali odstraniti rumene liste?

Rumenih listov ni nujno odstranjevati, razen če sumite na bolezen. Iz estetskih razlogov jih lahko odstranite, ko postanejo šibki in jih je enostavno odtrgati. Če želite list odstraniti v zgodnji fazi odpadanja, ga pri dnu odrežite z ostrimi, sterilnimi škarjami.

[Vir: Gardening know how]; Portal24; Foto: Pixabay