Zakaj danes ljudje v rokah še nimajo granitnih kock?

Si predstavljate kaj bi počeli v javnosti, če bi to, kar govori in počne Robert Golob, počel Janez Janša?

Retorično vprašanje, ki ga pogosto zasledimo po družbenih omrežjih. Običajno ga zastavljajo tisti, ki samo še nemo in zgroženo opazujejo trenutno dogajanje v družbi.

Seveda si predstavljamo, saj smo vendar to živeli še dve leti nazaj. Abotni petkovi performansi, stalne dežurne ekipe novinarjev osrednjih medijev, ki zavzeto poročajo tudi o ničemer na Tromostovju in pred Državnim zborom, Radio Slovenija kot radio OF Kričač leta 1941, bombardiranje evropskih inštitucij s pismi levičarskega enoumja, multiplikacija antijanša člankov celo na športne tednike … Rezultat je bil naraven in nujen, dobili smo kolektivno psihozo. 

Odrešenik psihoze, vrhuuunski menedžer

Skladno s svojim “vrhunskim, vrhuuunskim menedžeriranjem” je situacijo še enkrat več v življenju kapitaliziral Robert Golob. Najprej se je razglasil za žrtev političnega pogroma, kljub temu, da mu je pogodba v Gen-I zgolj potekla. Nujen teater, da je na politično sceno lahko vstopil kot kontrast ostalim. V resnici je imel njegov program le eno točko. Bil je proti Janezu Janši. Vse ostalo sta PR in zgodovina. 

Poslovnež, ki si je kot šef državnega Gen-I uredil milijonsko nagrado za monopolno preprodajo elektrike iz nuklearke. Ta, kateremu naj bi ukradli identiteto v Romuniji na banki, le streljaj od sedeža Gen-I v Bukarešti. Ta, kjer se mu na tajnem video posnetku v Bosni prizna 15% delež v poslu. Ta, ki je 100% lastnik podjetja, ki večino prihodkov ustvari z državnim podjetjem, katerega nadzorni svet oz. upravo nastavlja vlada, kateri predseduje … kar sam. 

To ne more biti res, bi dejali tujci. Ampak je. To je Slovenija leta 2024. Ihta, s katero danes osrednji mediji branijo in pokrivajo naravnost neverjetne izjave ter delovanje Roberta Goloba, je popolnoma enaka ihti, s katero so ta ista uredništva podtikala interpretacije in problematizirala nastope ter delovanje vlade Janeza Janše.

Ihta, s katero danes osrednji mediji branijo in pokrivajo naravnost neverjetne izjave ter delovanje Roberta Goloba, je popolnoma enaka ihti, s katero so ta ista uredništva podtikala interpretacije in problematizirala nastope ter delovanje vlade Janeza Janše.

Zgodovina nas uči, da se iz nje ne naučimo nič

Skrajni levičarji, komunisti, so dobro vedeli že leta 1945, da je potrebno za vsako (!) ceno v svojih rokah imeti medije, sodstvo in policijo/vojsko. Kjer niso mogli prevzeti, so pač pobili in si vzeli. Saj so bili vendar oblast, nad njimi modro nebo, za njimi pa cca 800 grobišč po Sloveniji.

Od tu dalje današnje Slovenije ni težko razumeti, saj je ihta enaka kot takrat. Dosleden prevzem RTV Slovenija (Forbici, Martič et. Comp.), prevzem policije (pričanje Bobnarjeve in Lindava) in tajnih služb (komentiranje vpletanja v raziskovanje aretacije ruskih vohunov) ter obljuba srečnega konca za sodstvo z najmanj 600 dodatnimi evri pri plači. Farsa z grožnjami okoli ustavne odločbe glede plač v pravosodju bo kmalu končana, brez skrbi. Če bi pravosodje tako dosledno zasledovalo vladavino prava zaradi stroke in ne interesov, kot ga v tem lastnem primeru, bi Golob bil že dolgo zgodovina.

Zakaj ljudje še nimajo granitnih kock v rokah pred DZ?

Seveda so granitne kocke zgolj prispodoba za odločnost protestnikov iz časov “gotof si” protestov. Vprašanje, zakaj danes razen Ruparja in upokojencev ni na ulici nikogar, je zato še toliko bolj zanimivo. Zakaj je takšen mir? Gre za strah pred kolesarskimi rogovileži?

Ljudje se običajno aktivirajo, ko čutijo, da vlada ne deluje v njihovem najboljšem interesu. Zdravstvo je pred kolapsom, prepoved kurjenja na drva, čiščenje “janšistov” na RTV, razseljevanje migrantov po državi, kraje krav kmetom, vedno večja revščina in gospodarska nestabilnost, štempljanje delovnega časa kot leta 1952 v Rusiji, omejevanje svobode govora … Roko na srce, razlogov za protest ni malo že sedaj. Zato se raje vprašajmo kaj v smeri financ, kamor na koncu vodijo vse poti.

Kdo plačuje ulično armado?

Od kod npr. pridejo na vsak levičarski protest isti ljudje? Nekateri so že pravi zvezdniki. Eni zato, ker so škrbasti, drugi zaradi revolucionarne oprave z rdečo zvezdo na čelu, nekateri zgolj z mavričnimi lasmi. Kdo vzdržuje bazo naslovov in telefonskih številk, da te ljudi aktivira na poziv? To kdo dela zastonj? Omenjeni pritečejo zastonj na Tromostovje, pred RTV ali DZ se dreti karkoli je že tisti trenutek na meniju?

Si vsi po vrsti kar sami tiskajo majice z enakimi slogani ter plačujejo profesionalno izdelane transparente? Kdo plačuje letake, spletne strani? Kdo kupuje barvo za polivanje miz pred Ministrstvom za kulturo? Kdo plačuje tiskanje nalepk za kolesariat po semaforjih? Kdo kupuje barvne spreje in računalniško izdelane matrice za špricanje napisov po pločnikih, prehodih za pešce? Kdo plačuje za opremo za performanse na shodih?

In ob tem za povrh še, kdo plačuje ustvarjalce te scenarijev in nato vso logistiko v ozadju? Saj vendar ja ne mislite, da to kdo počne zastonj, zvečer, ko konča šiht v rudniku ali na njivi? Brez skrbi, ideologi ne delajo v rudniku ali na njivi in dvomim, da delajo zastonj.

Za konec ponovimo

Zato naj ponovim uvodno retorično vprašanje: Si predstavljate kaj bi se počelo v javnosti, če bi to, kar govori in počne Robert Golob, počel Janez Janša?

Ali si predstavljate, da bi to, kar ste pomagali financirati levim aktivistom, financirali tudi desnim? Težko, kajne? Saj vendar ne gre za sms LEVI 5 ali DESNI 10. Gre za utečen sistem in to tudi dobro vemo vsi. Na koncu se vse konča pri denarju.

Mogoče bo pa v naslednji desni vladi več posluha za “sistemske rešitve”, ki bodo na svoj primitiven način celo varovale našo mlado demokracijo. V prevodu to pomeni brutalen odklop od korita enih in priklop k koritu drugih. Pa ne moralizirajte preveč okoli tega. Pri koritu se vedno kdo napaja in ja, tudi meni to ni všeč. Žal pa je to narava vsakega korita, tudi če se mu učeno reče državni proračun.

Edvard Kadič