Zakaj naj gre otrok zgodaj spat in kdaj je to?

ByA.K.

24. januarja, 2024 , , , ,
Foto: Pexels

Zakaj naj gre otrok zgodaj spat in kdaj je to?

Rezultati raziskave, ki je bila nedavno objavljena raziskava v Journal of Pediatrics kažejo, da imajo otroci, ki imajo dobro in dosledno spalno rutino ter gredo spat prej, veliko manjše tveganje za razvoj debelosti v najstniških letih. To odkritje odpira novo perspektivo v boju proti prekomerni teži med otroki.

Avtorica študije, Sarah Anderson, je poudarila, da ni ključna natančna ura, ob kateri otrok gre spat, ampak kakovost in količina spanja. To pa lahko dolgoročno vpliva na številne vidike otrokovega vedenja, vključno s sposobnostjo obvladovanja čustev, kognitivnim razvojem in koncentracijo. Presenetljivo je, da pomanjkanje spanja lahko vpliva na številne druge vidike otrokovega zdravja, vključno z duševnim zdravjem, hormonskim ravnovesjem in metabolizmom.

Ameriška akademija za medicino spanja je objavila smernice glede priporočenega spanja za otroke po starosti, vključno s popoldanskim spanjem. Smernice so naslednje:

  • Dojenčki od 4 do 12 mesecev: 12 do 16 ur spanja.
  • Otroci od 1 do 2 let: 11 do 14 ur spanja.
  • Otroci od 3 do 5 let: 10 do 13 ur spanja.
  • Otroci od 6 do 12 let: 9 do 12 ur spanja.
  • Najstniki od 13 do 18 let: 8 do 10 ur spanja.

Otroci naj imajo dovolj spanja

V skladu s temi smernicami se zdi, da bi morali starši bolj razmišljati o tem, kako zagotoviti, da imajo njihovi otroci dovolj ur spanja, namesto da se osredotočajo na “normalen” čas za spanje. Pediater Sumit Bhargava z Univerze Stanford dodaja, da je cilj izbrati čas za spanje, ki bo otroku omogočil, da bo spal toliko, kot ga potrebuje za brezhibno delovanje naslednji dan. Vsak otrok je edinstven, zato je pomembno, da starši ugotovijo, kako njihovi otroci najbolje funkcionirajo.

Dr. Bhargava zaključuje, da je spanje enako pomembno kot hrana in zrak v človekovem življenju, saj prespimo skoraj tretjino svojega življenja. Skrb za dobro spanje otrok lahko tako dolgoročno vpliva na njihovo zdravje in dobro počutje.

Kdaj naj gredo otroci spat?

Pri petih letih naj bi otrok šel spat med 18.45 in 20.15, odvisno od tega, kdaj se zbudi zjutraj. Na primer, če se osemletni otrok zbudi okoli 6.45, bi moral biti pripravljen za spanje okoli 20.15. Če pa se zbudi 45 minut kasneje, ga lahko pogumno pustite, da ostane buden do 21. ure, in uživa v večerji ter gledanju svojih najljubših filmov. Otroci, stari 11 in 12 let, naj bi šli malo pozneje spat, med 20.15 in 21.45, da zagotovijo dovolj spanja.

vir; Foto: Pexels; Portal24