Zakaj palmovo olje najdemo povsod in ali je slabo?

ByAna Koren

26. maja, 2023

Zakaj palmovo olje najdemo povsod in ali je slabo?

Palmovo olje se je neopazno prikradlo v vsakdanjik sodobnega življenja. Je sestavni del čokoladnih tablic, piškotov, margarine, sladoleda, gelov za tuširanje, detergentov, pa tudi mnogih drugih živil, ki jih redno kupujemo.

Cenjeno je zaradi svoje odpornosti proti oksidaciji, dolgega roka uporabnosti in visoke točke dimljenja, zaradi česar je primeren za peko, cvrtje in konzerviranje hrane. A čeprav se zdi, da igra ključno vlogo pri ohranjanju našega načina življenja, palmovo olje s seboj prinaša tudi številne težave. Njegova proizvodnja je pogosto povezana z obsežnim krčenjem gozdov, izgubo habitata divjih živali, kršitvami človekovih pravic in podnebnimi spremembami.

V tem članku bomo raziskali, kako je palmovo olje postalo tako vseprisotno in zakaj lahko njegova široka uporaba predstavlja resen problem za naš planet.

Kaj je palmovo olje?

Je jedilno rastlinsko olje, pridobljeno iz plodov oljne palme. Iz oljne palme lahko pridelamo dve vrsti olja – surovo palmovo olje, ki ga pridobivamo s stiskanjem mesnatega sadeža, in olje palmovih jedrc, ki ga pridobivamo z drobljenjem samega jedrca, ki se nahaja v središču sadeža.

Oljna palma izvira iz Afrike, a so jo pred več kot sto leti prinesli v jugovzhodno Azijo, kjer so jo sprva uporabljali le kot okrasno drevo. Danes 42 držav po vsem svetu proizvaja palmovo olje, vendar na svetovnem trgu prevladujeta Indonezija in Malezija z več kot 85 odstotkov celotne proizvodnje.

V katerih izdelkih se nahaja?

Palmovo olje najdemo skoraj povsod. Najdemo ga v skoraj 50 odstotkih pakiranih izdelkov, ki jih najdemo v trgovinah. Je v picah, krofih in čokoladah, deodorantih, šamponih, zobnih pastah in šminkah. Uporablja se tudi v živalski krmi in marsikje po svetu kot biogorivo.

Zakaj je v toliko izdelkih?

Palmovo olje je izjemno vsestransko olje, ki ima veliko različnih lastnosti in funkcij, zaradi katerih je izjemno uporabno in široko uporabno. Zaradi svoje poltrdne konsistence pri sobni temperaturi prispeva k čvrstosti in strukturi številnih živilskih izdelkov, tudi namazov.

Je odporen proti oksidaciji, kar podaljša rok trajanja izdelka, stabilen pri visokih temperaturah, kar daje ocvrtim izdelkom hrustljavo teksturo, poleg tega pa je brez vonja in barve, zato ne spremeni videza ali vonja živilskih izdelkov.

V azijskih in afriških državah se palmovo olje v veliki meri uporablja kot olje za kuhanje. Podobno uporabljamo tudi sončnično ali oljčno olje.

Poleg vsestranske uporabnosti je palmovo olje v primerjavi z drugimi rastlinskimi olji izredno učinkovita rastlina, ki lahko na majhnih površinah proizvede velike količine olja, skoraj vse leto. Zaradi tega je privlačen pridelek za pridelovalce in male kmete, ki se lahko zanesejo na stabilen dohodek, ki ga zagotavlja proizvodnja palmovega olja.

Težave s palmovim oljem

Palmovo olje je bilo in je še vedno glavno gonilo krčenja gozdov v nekaterih najbogatejših gozdnih ekosistemih na svetu, saj uničuje habitate že tako ogroženih vrst, kot so orangutan, mali slon in sumatranski nosorog. Izguba gozdov, skupaj s pretvorbo šotne prsti, bogate z ogljikom, povzroči izpust milijonov ton toplogrednih plinov v ozračje, kar prispeva k podnebnim spremembam.

Na žalost obstajajo tudi problemi, kot sta izkoriščanje delavcev in delo otrok. To so resna vprašanja, ki jih mora sektor proizvodnje palmovega olja aktivno obravnavati, saj takšne razmere nikakor niso neizogibne.

Kakšne so rešitve?

Palmovo olje je mogoče proizvesti na bolj trajnosten način, ki zahteva sodelovanje podjetij, vlad in potrošnikov. Okrogla miza o trajnostnem palmovem olju ali RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) je bila kot odgovor na vse večjo zaskrbljenost glede vpliva palmovega olja na okolje in družbo ustanovljena leta 2004. RSPO postavlja proizvodne standarde, ki opredeljujejo najboljše prakse za proizvodnjo in nabavo palmovega olja, ki jih je sprejel velik del svetovne industrije.

RSPO spodbuja podjetja, da:

  • Izvajajo odločne politike, namenjene preprečevanju krčenja gozdov, pretvorbe drugih naravnih ekosistemov, kot so šotišča, in kršitev človekovih pravic v njihovih dobavnih verigah
  • Pridobivajo in uporabljajo palmovo olje s certifikatom RSPO v vseh svojih obratih po vsem svetu
  • Pri uporabi in nakupu palmovega olja ohranjajo transparentnost, tako da se vedno ve, od koga kupujejo in kje je olje pridelano.

Industrija palmovega olja mora še naprej vlagati v programe in krajinske pobude za male lastnike ter jim širiti podporo. Svetovni sklad za naravo (WWF) sodeluje s proizvajalci palmovega olja in vladami držav porabnic. Zagotoviti želijo spoštovanje nacionalnih zakonov in da trgovina s palmovim oljem ne bo prispevala h krčenju gozdov, spreminjanju zemljišč in izkoriščanju.

Bojkot palmovega olja ni rešitev

Palmovo olje je neverjetno učinkovita rastlina, ki proizvede več olja na površino kot katera koli druga sorodna rastlina rastlinskega olja. Globalno palmovo olje pokriva 40 odstotkov svetovnih potreb po rastlinskem olju, medtem ko porabi manj kot 6 odstotkov zemlje, namenjene proizvodnji vseh rastlinskih olj.

Za pridelavo enake količine alternativnih olj, kot je sojino, kokosovo ali sončnično, je potrebnih 4- do 10-krat več zemlje. Bojkot bi problem prenesel na druge dele sveta in ogrozilo druge habitate, vrste in skupnosti. Poleg tega je življenjski standard milijonov malih kmetov odvisen od proizvodnje palmovega olja. Bojkot palmovega olja torej ni rešitev. Namesto tega bi morali vztrajati pri dodatnih ukrepih za reševanje teh problemov, s ciljem hitrejšega in bolj trajnostnega napredka.

Kaj lahko storimo?

Najboljše, kar lahko storimo, je podpreti trajnostno palmovo olje in se izogniti bojkotom, saj vemo, da bi lahko zamenjava palmovega olja z drugimi rastlinskimi olji povzročila še večjo okoljsko in družbeno škodo.

Namesto popolne zavrnitve palmovega olja bi se morali osredotočiti na spodbujanje njegove proizvodnje na način, ki varuje okolje, spoštuje človekove pravice in zagotavlja dolgoročno trajnost. Na ta način lahko pomagamo zaščititi naš planet in izboljšati življenje ljudi, ki so odvisni od proizvodnje te surovine.

vir Foto: Pexels Portal24