Zakaj se generacija Z stara hitreje od milenijcev?

ByA.K.

3. januarja, 2024
Foto: Wikimedia/Eva Rinaldiwikimedia/Eva Rinaldi

Zakaj se generacija Z stara hitreje od milenijcev?

Milenijci veljajo za generacijo, ki ohranja mladosten videz in se ne starajo tako hitro kot prejšnje generacije. Ko se najstarejši pripadniki te generacije, rojeni med letoma 1980 in 1997, približujejo srednjim 40. letom, še vedno izžarevajo mladost in živahnost, ki ju mnogi občudujejo. Vendar pa se zdi, da se ta trend mladostnega videza ne nadaljuje z generacijo Z, ljudmi rojenimi med letoma 1998 in 2012. Zakaj se zdi, da se generacija Z stara hitreje od milenijcev? Kakšni so razlogi za ta presenetljiv fenomen?

Emma Chamberlain/Gen Z

Začnimo z dejstvom, da so milenijci razvili številne dobre navade nege kože in prehrane v svojih poznih najstniških in dvajsetih letih. Ta generacija je že zgodaj spoznala pomen skrbne nege kože, uravnotežene prehrane in zdravega načina življenja. S svojimi preprostimi, a učinkovitimi režimi nege kože so milenijci dosegli, da njihova koža ostaja mladostna in zdrava. Generacija Z, ki je odraščala v različnem okolju in obdobju, pa ne sledi enakim načelom nege kože.

Strokovnjaki za estetiko in dermatologi opozarjajo, da bi lahko k prezgodnjemu staranju generacije Z prispevali nekateri dejavniki, kot so prekomerna izpostavljenost modri svetlobi, neustrezna uporaba izdelkov za nego kože in prezgodnje posege. Poleg tega so se pojavili tudi drugi dejavniki, ki so postali del njihovega vsakdana, in bi lahko vplivali na njihov videz.

@skoog_skoog

#stitch with @mikegotchalk it’d be pretty easy to get me to join a cult #cult #wfh #workingathome #rto #healthcare #religion #worklifebalance

♬ original sound – Skoog

Izpostavljenost modri svetlobi

Eden od takšnih dejavnikov je izpostavljenost modri svetlobi. Generacija Z je prva, ki je odraščala v dobi pametnih telefonov, tablic, prenosnih računalnikov in drugih elektronskih naprav. Te naprave oddajajo modro svetlobo. Ta vrsta svetlobe ima lahko negativen vpliv na kožo in prispeva k prezgodnjemu staranju. Modra svetloba namreč prodre globoko v kožo in lahko povzroči poškodbe kolagenskih vlaken, kar vodi do gub in starostnih peg. Poleg tega lahko prekomerna uporaba pametnih naprav povzroči nespečnost, kar dodatno prispeva k poslabšanju kože.

Vaping, ki je postal priljubljen med generacijo Z, je še en dejavnik, ki bi lahko prispeval k prezgodnjemu staranju. Raziskave so pokazale, da nikotin, ki ga vsebujejo elektronske cigarete, lahko zoži krvne žile in zmanjša pretok krvi v kožo. To pomeni manjšo oskrbo s kisikom in hranili za kožo, kar lahko vodi do prezgodnjega staranja in izgube elastičnosti.

Estetski tretmaji

Poleg tega se zdi, da se generacija Z bolj zgodaj odloča za estetske tretmaje, kot so botox in polnila. Medtem ko so milenijci pristopili k tem tretmajem v svojih tridesetih letih ali pozneje, generacija Z morda začne zgodaj, v svojih zgodnjih dvajsetih ali celo v najstniških letih. To lahko privede do pretiranega in nenaravnega videza, ki dodatno poudari proces staranja.

Pri percepciji mladostnega videza pomembno vlogo igrajo tudi družbena omrežja, zlasti TikTok. Mladostniki iz generacije Z so bolj osredotočeni na svoj videz in podvrženi pritiskom, ki jih družbena omrežja prinašajo. S filtrom za staranje in drugimi trendi, ki prikazujejo spremembe videza, so postavljeni nerealni standardi lepote, ki jih mnogi poskušajo doseči. Ta pritisk lahko vodi k pretiranemu eksperimentiranju s kozmetičnimi izdelki in postopki, kar posledično poveča videz staranja.

Življenjski slog

Pri procesu staranja so ključnega pomena tudi dejavniki življenjskega sloga. Medtem ko so milenijci znani kot “wellness” generacija, ki se osredotoča na zdrav življenjski slog, vključno z zdravo prehrano in redno vadbo, se generacija Z srečuje s svojimi izzivi. Povečana poraba alkohola, kajenje in sedeči način življenja so dejavniki, ki negativno vplivajo na stanje kože in prispevajo k prezgodnjemu staranju.

Vzrok za različen pristop k negi kože med generacijama morda izhaja tudi iz različnih okolij in priložnosti. Generacija Z odrašča v svetu, kjer so informacije o negi kože in estetskih tretmajih dostopne na vsakem koraku, zato so bolj izpostavljeni kozmetičnim trendom in tretmajem. Milenijci so bili morda manj izpostavljeni tej informacijski poplavi, kar je vplivalo na njihov pristop k negi kože.

Odraščanje v dobi interneta in družbenih medijev

Poleg teh dejavnikov pa se generacija Z srečuje tudi z drugačnimi izzivi in stresi, kot so prejšnje generacije. Odraščanje v dobi interneta in družbenih medijev pomeni, da so bolj izpostavljeni kritikam in pritiskom, kar lahko negativno vpliva na njihovo samopodobo. Prav tako se soočajo z večjo konkurenco na trgu dela in gospodarskimi težavami. Slednje pa lahko povzroči dodaten stres in obremenitev.

Vse te različne spremembe in dejavniki so pripeljali do tega, da se generacija Z zdi starejša od svojih let. Kljub temu pa je pomembno razumeti, da ni enega samega razloga za to. Gre za kompleksno interakcijo več dejavnikov, ki vplivajo na proces staranja in videz posameznika.

Kljub temu, da se zdi, da se generacija Z stara hitreje, pa se zdi, da tudi bolj zgodaj prejema več pozornosti in izobraževanja o negi kože in estetskih tretmajih. Ta generacija je bolj ozaveščena o svojem videzu in zdravju kože, kar bo morda oblikovalo prihodnje generacije, da bodo bolj ozaveščene o svojem videzu in zdravju kože od zgodnjih let naprej.

Pomembno je, da vsaka generacija razume svoje individualne potrebe in sledi strokovnim nasvetom pri skrbi za svojo kožo. Pri tem pa je ključnega pomena zavedanje o vplivih sodobnih tehnologij in družbenih medijev na percepcijo lepote ter ohranjanje uravnoteženega in zdravega načina življenja, ki lahko pozitivno vpliva na stanje kože in prepreči prezgodnje staranje.

@aaron_kubaldc

Replying to @mrpyrowiz we all sit too much, here are some easy solutions. Contrary to popular belief, sitting is not inherently bad. Humans have been sitting forever, our bodies seem pretty nicely designed for it. It’s the inactivity that is the problem. We need to move more. A minimalist approach can be a great starting point for most people. You can get so many benefits from so little! #sitting #physicalactivity #exercise #fitness #backpain #chiropractic #physicaltherapy

♬ original sound – Aaron Kubal, DC

vir; Foto: Wikimedia/Eva Rinaldi (Taylor Swift/milenijka); Portal24