Zakaj se otroci včasih pretvarjajo, da jokajo?

ByAna Koren

2. maja, 2023

Zakaj se otroci včasih pretvarjajo, da jokajo?

Otroci, ko so še zelo majhni, jokajo in iščejo zadovoljitev svojih potreb, ker ne poznajo drugega načina komunikacije. Lažni jok pri otrocih je definiran kot “jok”, ki ga ne motivirajo vitalne potrebe, kot so hrana, spanje in pozornost staršev na bolečino ali čustvene težave.

Psihologi pojasnjujejo da, ko otroci rastejo, se učijo komunicirati. Jok postane manj učinkovit kot prej. Ko jim pogovor s starši ne prinese tistega, kar si želijo, na primer nove igrače v supermarketu ali čokolade v času kosila, se lahko otroci vrnejo k svojim starim vzorcem joka.

Čeprav so otrokove solze v tem primeru večinoma lažne, so občutki v ozadju teh lažnih solz pravzaprav zelo resnični. Kot razkrivajo strokovnjaki, si otrok želi oziroma potrebuje enako tolažbo, kot bi jo dobil s pravim jokom. Kako pa prepoznati, da otrok joka lažno?

Lažni jok se v večini primerov pojavi, ko se otrok znajde v situaciji, ko se počuti razočarano, nezadovoljno in je njegova naravna reakcija jok. Čeprav ga je včasih težko razlikovati od pravega joka, nekateri znaki obstajajo. Ti vključujejo:

  • pljuvanje namesto vpitja
  • kašelj namesto davljenja
  • lažno hlipanje, ki ga spremljajo lažne solze
  • spuščanje visokih zvokov
  • pretirane obrazne mimike
  • prekomerno drgnjenje oči.

Mnogi starši se sčasoma naučijo prepoznati, kdaj njihov otrok začne uporabljati lažen jok, da bi pritegnil njihovo pozornost ali kaj drugega. Vendar pa psihologi namesto ignoriranja svetujejo, da svojega malčka vseeno pomirimo in mu pokažemo, da ves čas sočustvujemo z njim.

Princesa.si Foto: Pexels