Zakaj so alergije na hrano vedno bolj pogoste?

ByAna Koren

2. marca, 2023

Zakaj so alergije na hrano vedno bolj pogoste?

Enotne razlage, zakaj imajo ljudje vse več alergij na hrano, ni. Obstaja namreč več teorij. V odrasli dobi so najpogostejše alergijske reakcije na arašide, oreščke, ribe in školjke. V otroštvu na kravje mleko, kokošja jajca, arašide, sojo, pšenico, sveže sadje in zelenjavo. Pred kratkim se je pojavila nova alergija – na rdeče meso. Torej na molekulo sladkorja alfa-gal v svinjini, govedini in jagnjetini.

Zakaj so alergije v porastu?

Higienska teorija

Higiena je še vedno visoko med razlogi, ko iščemo razlage za porast alergij. Znanstveniki namreč pravijo, da je boljša higiena zmanjšala število okužb v otroštvu. Na primer, okužbe s paraziti spodbujajo podoben imunski odziv kot alergije.

Pomanjkanje vitamina D

Ena od teorij, ki poskuša razložiti naraščanje števila alergikov, temelji na vitaminu D. Vitamin D je med drugim odgovoren za pravilno delovanje imunskega sistema. Danes vemo, da skoraj polovica prebivalstva zahodnih držav trpi za pomanjkanjem tega vitamina. Posledično je naš imunski sistem v boju proti alergijam oslabljen.

Obstajajo razlogi, zakaj ne dobimo več dovolj tistega, čemur radi rečejo sončni vitamin. Soncu smo izpostavljeni vse… več na Princesa.si

Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Se hitro zredite, srce hitro bije? Vam težave povzroča ščitnica?

Verjetno le malo kdaj pomislite na žlezo v obliki metulja, ki jo imamo na vratu. Toda motnje ščitnice so pogoste in ocenjuje se, da bo ena od osmih žensk v življenju razvila prav motnjo ščitnice. Ta žleza ima številne funkcije, med drugim pomaga uravnavati metabolizem in telesno temperaturo.

Delovanje ščitnice lahko moti avtoimunska bolezen, prav tako pa lahko moti prehrana ali izpostavljenost stresu.

Hipertiroidizem (prekomerno delovanje ščitnice) lahko povzroči hitro izgubo teže, nenormalno hiter srčni utrip in tesnobo, medtem ko lahko hipotiroidizem (premalo delovanje ščitnice) povzroči zaprtje, povečanje telesne mase in izjemno utrujenost.

Če sumite, da imate težave… več tukaj.