Zakaj so otroci obsedeni s pukci in kakci?

ByAna Koren

21. januarja, 2023 , ,

Zakaj so otroci obsedeni z vetrom in iztrebki?

Otroci želijo pretegniti pozornost pri odraslih na vse mogoče načine “Hej, nekdo je prdnil” ali “je kakal” sta frazi, ki ju lahko slišimo v vrtcu ali parku. Običajno ju spremljata smeh in hihitanje otrok. Za odrasle je ta norčavost o vetru in kakcu lahko neprijetna, še posebej, če se zgodi na javnem mestu.

Toda strokovnjaki pravijo, da je to normalna in prehodna faza. Če vaš otrok zdaj govori o teh stvareh, to ne bo trajalo večno.

Vsak otrok je namreč drugačen. Med številnimi majhnimi otroci, predvsem tistimi, ki so začeli uporabljati kahlico ali stranišče, obstaja določeno zanimanje za naravne telesne funkcije.

Pediatrinja Denise Scott za Yahoo Life pravi, da so malčki obsedeni s telesnimi funkcijami na splošno. Dejstvo, da lahko njihovo telo proizvaja kakce in spušča smešne zvoke, je nekaj, o čemer radi govorijo.

Otroci imajo radi pozornost

Poleg tega imajo otroci radi, ko se odrasli, zlasti starši, odzovejo na njihovo vedenje. Omenjanje pukcev in kakcev je preprost način, da jih k temu pripravijo.

Denise Scott pojasnjuje da se otroci navežejo na besede, za katere ne želite, da jih uporabljajo.  Ponavljali jih bodo, da sprožijo reakcijo odrasle osebe. Reakcija odraslega se lahko otroku zdi precej močna, zato bo to ponavljal.

Za mnoge otroke je to obdobje, v katerem začnejo razvijati smisel za humor.

Terapevtka za starševstvo Michelle Felder pravi, da s tem odkrivajo in preizkušajo, kako so lahko besede šokantne in smešne.

Kako odreagirati?

Felder spodbuja starše, naj se izogibajo sramovanju otrok zaradi telesnih funkcij ali govorjenja o njih. Pri tem ugotavlja, da sram ni zdravo orodje za spodbujanje otroka, da spremeni svoje vedenje.

Starši bi morali opomniti otroke, da je spuščanje vetrov eden od načinov, da telo ostane zdravo. Otroke bi morali naučiti, da niso vse telesne funkcije predvidljive. Na primer, če otrok spusti “golobčka”, mu povejte, da je to vredu in da to počnejo vsi. Zraven mu svetujte, da bi bilo morda bolje, da to počne v zasebnem prostoru. Opozorite otroka, da se mora v družbi opravičiti, če se to zgodi.

Postavljanje meja

Otroci ne bodo nehali govoriti o kakcu ali pukcu samo zato, ker jim rečete, da naj tega ne počnejo. Svetovalka za duševno zdravje Rachel Heitman ima predlog za starše. Svetuje, da otroku nekaj ​​minut na dan pustijo govoriti o čemer koli, tudi če je neokusno.

Odrasli se lahko temu smejijo in se skupaj pogovarjajo o teh stvareh. To bo dejansko zmanjšalo otrokovo obsedenost s tem. Če otrok govori o teh temah izven dogovorjenega časa, naj ga opozorijo, da mora počakati.

Seveda morajo biti odrasli vedno zgled svojim otrokom in vzor primernega vedenja. Ko ostanemo nevtralni in ne posvečamo toliko pozornosti vetru ali iztrebkom, bo otrok sčasoma manj omenjal te teme.

Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Najhujše, kar lahko mama naredi svoji hčerki

Po mnenju psihologov imajo dejanja, ki jih lahko mama naredi hčerki, trajne posledice. Priljubljeni psiholog Mikhail Labkovski že 40 let dela kot družinski psihoterapevt. Za ruski portal Letidor je spregovoril o vzgoji hčera… več tukaj.