Zakaj telefona ni dobro polniti v avtomobilu

Z napredkom tehnologije so se avtomobili prilagajali novim sistemom. Trenutno ima vsak model, ki zapusti tovarno, USB vtičnik in povezovalce med napravo in samim vozilom bodisi prek Bluetooth ali Wi-Fi. Pametni telefoni so bistveni del avtomobila. Omogočajo klicanje in sprejemanje klicev ali predvajanje glasbe. Omogočajo tudi brskanje po aplikacijah, ki pomagajo pri vožnji, kot so Google Maps ali tiste, ki prikazujejo najcenejše bencinske črpalke.


Te tehnološke prednosti v avtomobilih pa imajo tudi negativno plat – polnjenje baterije. Skoraj vsi telefoni na trgu imajo litij-ionske baterije. Tehnologija je veliko boljša od tiste, ki je bila uporabljena v starih baterijah za te naprave, nikelj-metal-hidridnih in nikelj-kadmijevih, ki so ponujale zelo omejene cikle polnjenja in prekratko življenjsko dobo.

Pomanjkljivosti


Čeprav imajo trenutne baterije veliko boljšo porabo in čas polnjenja, imajo tudi določene pomanjkljivosti. Na primer, zelo so občutljive na temperaturo. Te baterije ne smejo biti izpostavljene toplotnim pogojem nad 40 stopinj Celzija ali pod -10 stopinj Celzija. Tudi pri teh temperaturah jih ne smete polniti.
Podobno če so izpostavljeni preobremenitvi (dolgo časa priključeni), lahko zvišanje končne temperature povzroči njihov vžig, ker je organsko topilo v njihovih celicah zelo vnetljivo. Če zaključimo, njegovi cikli polnjenja ostajajo omejeni. Ko so ti cikli zaključeni, baterije postopoma izgubijo svojo zmogljivost.

V današnjih avtomobilih velika večina voznikov izkorišča prednosti povezovanja svojih telefonov z USB vtičniki ali indukcijskimi bazami za polnjenje med vožnjo. Vsakdanje, a ne dobra rešitev za življenjsko dobo baterije mobilnega telefona. Upoštevati je treba, da so USB vtičniki zasnovani za prenose, ki ne zahtevajo veliko energije in ne zahtevajo stalnega prenosa energije, kot je predvajanje glasbe na starih MP3 napravah. Ta vrsta prenosa se lahko izkaže za škodljivo za mobilni telefon.

Poleg tega so amperi, ki jo ti vtiči, oddajajo nižji od tiste, ki jo zahtevajo trenutne naprave, kar je približno 2 ali 3 ampere, zaradi česar se polnijo zelo počasi. Zelo počasna polnjenja, tako kot zelo hitra polnjenja hitro uničijo baterijo. Poleg pomanjkanja amperov je še en dejavnik, ki skrajšuje življenjsko dobo baterij, in sicer ta, da so mobilni telefoni razviti tako, da se polnijo z originalnim polnilcem in vtičnim kablom, saj je moč, ki jo ponujajo, primerna kapaciteti polnilca nič več nič majn.
Najbolje je počakati, da napravo napolnite tako, da sta kabel in polnilnik priključena na vtičnico. Kot rešitev lahko uporabite tudi zunanjo baterijo, da se izognete temu prek avtomobilske vtičnice.

Foto: Pexels

Portal24