Zakon o dolgotrajni oskrbi bi naj bil neizvedljiv. Iskali bodo rešitve, kako ga ustaviti in popraviti

Zakona o dolgotrajni oskrbi naj ne bi bilo mogoče pravočasno uvesti zaradi kratkih rokov in vsebinske neskladnosti. Izvajanje zakona bodo zato z Ministrstva za zdravje prenesli na Ministrstvo za delo. Načine, kako izvedbe ustaviti, bo medtem iskala delovna skupina.

Ministra za delo in zdravje navajata, da naj bi bil Zakon o dolgotrajni oskrbi pripravljen brez kakršnegakoli posvetovanja s tistimi, ki dolgotrajno oskrbo izvajajo. Ministroma naj bi na prvem pogovoru izvajalci povedali, da je zakon neizvedljiv. Kljub devetim pravilnikom, ga baje ne morejo izvajati.

“Znašli smo se v nezavidljivem položaju, saj obstoječi zakon iz vseh vidikov ni izvedljiv.” 

Danijel Bešič Loredan

Minister Bešič Loredan je danes napovedal, da se pristojnost za dolgotrajno oskrbo seli na Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga vodi Luka Mesec. Zakon se bo nato selil na novoustanovljeno Ministrstvo za solidarno prihodnost. Novo ministrstvo bi naj vodil Luka Mesec.

Izvajalci ministroma pojasnili, da je zakon neizvedljiv

Dogovorili so se tudi, da delovno skupino predstavnikov obeh ministrstev in ZZZS-ja ustanovijo takoj. Prvič naj bi se sestala že v naslednjem tednu. Minister Bešič Loredan pravi, da bo skupina iskala “pravno formalno pot, da izvajanje zakona na nek način ustavimo”.

Mesec pravi, da je zakon, ki je nastal v času vlade Janeza Janša “problematičen z neštetih vidikov”.  Zakon naj bi bil po Mesčevih besedah pripravljen brez kakršnega koli posvetovanja s tistimi, ki dolgotrajno oskrbo izvajajo.

Mesec je napovedal, da bo skupina do novega leta pripravila popravke zakona. Verjetno bo treba popraviti dve tretjini členov in popraviti vse pravilnike, menita ministra. Mesec poudarja, da je “okvir dolgotrajne oskrbe, ki ga bo možno izvajati in ki bo v korist tistim, ki dolgotrajno oskrbo potrebujejo v kakršnikoli obliki že, bodisi kot pomoč na domu bodisi kot dom za starejše”.

Kontakt z Evropsko komisijo

Prejšnja vlada je Zakon o dolgotrajni oskrbi vključila v nacionalni načrt za okrevanje in odpornost.  Slednje pomeni, da so na uveljavitev zakona vezana evropska sredstva, kar je za sedanjo vlado težava. Mesec je povedal, da bodo v kontakt z Evropsko komisijo stopili še danes, “da začnemo to zadrego reševati”.

Foto: Pixabay/Domovina