Zakon o istospolnih skupnostih razdelil poljsko koalicijo

Foto: Pexels

Zakon o istospolnih skupnostih razdelil poljsko koalicijo

Na Poljskem se o osnutku zakona, ki bi uvedel civilne skupnosti, vključno z istospolnimi, odvija vroča razprava, kar je razdelila vladajočo koalicijo pod vodstvom premierja Donalda Tuska. Predlog je sicer pripravila stranka Levica (S&D), ki je del vladajoče koalicije. Čeprav je Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) Varšavo zavezalo k spremembi obstoječe zakonodaje, je uvedba novih pravic naletela na različne odzive znotraj koalicije.

Poljska je ena izmed petih držav Evropske unije, poleg Bolgarije, Romunije, Litve in Slovaške, ki istospolnim parom še vedno ne dovoljuje registracije zveze. Predlog zakona Levice pa bi to lahko spremenil. Po osnutku zakona bi osebe v civilni skupnosti pridobile številne pravice, kot so pravica do skupnega priimka, podobne pravice na davčnih uradih kot zakonci, pravica do pridobivanja zdravstvenih podatkov preko partnerja, obisk partnerja v bolnišnici ter pravica do nasledstva. Prav tako bi oseba lahko prevzela skrb za partnerjeve otroke v primeru smrti.

Agrarna Poljska ljudska stranka (PSL, EPP), ki je prav tako del koalicije in je znana po svojih konservativnih stališčih, pa je izrazila nasprotovanje nekaterim elementom predloga. Vodja PSL in obrambni minister Władysław Kosiniak-Kamysz je napovedal, da njegova stranka ne bo odobrila pravice do skrbi za partnerjeve otroke ter da je potrebno razpravljati o pravici do nasledstva in zdravstvenih informacij.

ESČP sodba

Nevladne organizacije, kot je Kampanja proti homofobiji (KPH), so PSL pozvale, naj podpre zakon v celoti, saj je Evropsko sodišče za človekove pravice Poljsko zavezalo k spremembi zakonodaje. Poljski varuh človekovih pravic Marcin Wiącek je opozoril, da bi zavrnitev zakona o civilni skupnosti kršila Evropsko konvencijo o človekovih pravicah. “Zelo dosledna sodna praksa Evropskega sodišča za človekove pravice in decembrska sodba kažeta, da je dolžnost države institucionalizirati istospolne skupnosti,” je dejal Wiącek.

Sodba ESČP je bila izdana v primeru petih poljskih istospolnih parov, ki so zahtevali pravico do registracije svoje skupnosti. Sodišče je odločilo, da je Poljska kršila Evropsko konvencijo o človekovih pravicah in je dolžna zagotoviti pravno zaščito istospolnih parov.

Ministrica za enakost Katarzyna Kotula (Levica, S&D) je poudarila, da je potrebno izkoristiti priložnost za uvedbo civilnih partnerstev v poljsko zakonodajo. Skupaj s premierjem Donaldom Tuskom sta se odločila, da bo osnutek zakona v parlament vložila celotna vlada, ne le Levica.

Skrajni čas

Tuskova državljanska koalicija (KO, EPP) je decembra lani izjavila, da je skrajni čas, da vlada predlaga osnutek civilnih skupnosti. Kljub temu je Tusk, ki se opredeljuje za katoličana, med lansko volilno kampanjo okleval govoriti o istospolnih porokah.

Centristična stranka Poland 2050 (Renew), partner PSL v zavezništvu Tretja pot, bo podprla osnutek civilne unije. Vodja stranke in predsednik parlamenta, nekdanji katoliški aktivist Szymon Hołownia, je dejal, da bo o spornih vprašanjih glede predlaganega zakona razpravljal s PSL.

Presenetljivo izjavo je prejšnji teden podal Michał Połuboczek, skrajno desničarski poslanec Konfederacije, ko je dejal, da bi podprl civilna partnerstva na Poljskem, če bi to pomagalo zmanjšati birokracijo v državi. Poudaril je, da bi večina civilnih zvez zadevala heteroseksualne pare. Kasneje se je sicer umaknil, očitno po pritisku svoje stranke.

Sovodja konfederacije in podpredsednik parlamenta Krzysztof Bosak je v začetku leta za Euractiv Poljska dejal, da se večino vprašanj, kot je dostop do zdravstvenih informacij, lahko pravno reši na številne druge načine, brez uvajanja civilnih sindikatov.

[Vir: Euractiv]; Portal24; Foto: Pexels