Založniki nezadovoljni z z aktualno kulturno politiko

ByMiha Kovač

9. julija, 2024 ,
Asta Vrečko [Foto: Boštjan Podlogar/STA]

Založniki nezadovoljni z z aktualno kulturno politiko

Založniki, organizatorji literarnih festivalov in nosilci programov razvoja bralne kulture so izrazili nezadovoljstvo z aktualno kulturno politiko, saj so letos prejeli bistveno manj sredstev, kot so pričakovali. Po častnem gostovanju Slovenije na knjižnih sejmih v Frankfurtu in Bologni so upali na dodatno podporo, vendar so doživeli nasprotno. Ministrstvo za kulturo zanika drastično znižanje sredstev in obljublja povečanje financiranja v prihodnje.

V javni pobudi, ki jo je podpisalo 14 slovenskih knjižnih založnikov, so opozorili na dolgoletno diskriminacijo v primerjavi z drugimi kulturnimi panogami. Založniki so izrazili razočaranje nad rezultati razpisa za sofinanciranje kulturnih programov, saj je Slovenija, kljub skoraj osem milijonskemu vložku v gostovanje v Frankfurtu in Bologni, v letu 2024 namenila za knjigo realno 20 odstotkov manj sredstev kot leta 2021. Predsednik uprave Janez Miš je poudaril, da je ministrica za kulturo Asta Vrečko v oddaji Studio ob 17h obljubila več sredstev po uspešnem gostovanju, vendar je dejansko na voljo skoraj 600.000 evrov manj.

Ministrstvo očitke zavrača

Ministrstvo za kulturo trdi, da očitek o drastičnem znižanju sredstev ne drži. Državni sekretar Marko Rusjan je pojasnil, da gre za zmanjšanje za približno 300.000 evrov, kar je manj od pol milijona, kot trdijo založniki. Dodal je, da znesek za leto 2024 še ni dokončen, saj se bodo sredstva lahko dodeljevala z dopolnilnimi odločbami. Priznal je, da je letos sredstev manj zaradi stroškov gostovanj v Frankfurtu in Bologni, vendar obljublja povečanje sredstev v prihodnjih dveh letih.

Razočaranje so izrazili tudi prijavitelji razpisa za literarne prireditve, kot so Mednarodni literarni festival Vilenica, Slovenski dnevi knjige, Mednarodno srečanje pisateljev PEN na Bledu, festival Pranger in Bralna značka. Skupaj z 11 podpisniki so zapisali, da je stanje nevzdržno in ogroža izvedbo prijavljenih projektov ter obstoj samih prijaviteljev.

Častnemu gostovanju Slovenije na knjižnih sejmih naj bi sledila večja podpora slovenskemu knjižnemu prostoru, vendar je velik del založnikov, stanovskih združenj in društev še posebej razočaran, saj so letos prejeli manj sredstev. Slednje pa za slovensko knjigo predstavlja precejšnje nazadovanje.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Boštjan Podlogar/STA