Objavljene so podrobnosti o kronanju kralja Karla III., Harry in Meghan ne smeta na balkon?

Dela slavja kronanja kralja Karla III. bo tudi nastop na balkonu Buckinghamske palače, koncert svetovnih zvezd in dan, posvečen prostovoljstvu. Velika Britanija bo prvič po 70 letih dobila novega monarha. Tridnevna slovesnost se bo začela 6. maja, so sporočili iz palače.

Kronanje kralja in kraljice bo potekalo v Westminstrski opatiji, vodil ga bo canterburyjski nadškof. Pred glavno slovesnostjo bo potekala procesija od Buckinghamske palače do opatije. Sledil bo še en sprevod, v katerem se bodo kralju Karlu in Camilli pridružili še drugi člani kraljeve družine, nato bodo vsi skupaj odšli na balkon palače, kjer bodo zakonca okronali.

Princ Harry in njegova soproga Meghan Markle se kralju in kraljici na balkonu med kronanjem menda ne bosta pridružila. Sestava članov kraljeve družine bo omejena na zaposlene člane družine, razen vojvode in vojvodinje sussekških ter princa Andrewa, ki nimajo več uradnih dolžnosti.

Kako bo potekalo kronanje?

Karla in Camillo bodo kronali na slovesnosti, ki naj bi bila skromnejša od prejšnjih. Izjava Buckinghamske palače iz oktobra: “Kronanje bo odražalo vlogo monarha danes in pogled v prihodnost, čeprav je zakoreninjeno v dolgoletni tradiciji in bogastvu.”

Za razliko od triurnega kronanja kraljice Elizabete je Daily Mail razkril, da bo Karlovo kronanje trajalo nekaj več kot eno uro. Seznam povabljenih bi lahko zmanjšali z osem tisoč na dva tisoč. Prav tako so se pogovarjali o bolj sproščenem kodeksu oblačenja. Kralj se bo odpovedal tudi raznim spremembam oblačil, ki jih je morala narediti njegova mati.

Nekatere tradicije iz leta 1953 so ukinjene, a bo trenutek maziljenja monarha enak. Nad Karlovo glavo bodo držali baldahin iz zlatega blaga. Kralj bo sedel na stolu za kronanje, ki izvira iz zgodnjega 14. stoletja, prisegel bo, da bo “branilec vere”.

Ko bo maziljen, bodo na Karlovo glavo položili krono svetega Edvarda in ga tako uradno okronali za kralja. Camilla bo prevzela naziv kraljice, na glavo ji bodo dali krono kraljice Elizabete. Princ William bo ob kronanju prevzel tudi nove naslove, vključno z uradnim imenom princ Walesa. 

Kaj bo po kronanju?

Po slovesnosti v Westminstrski opatiji se bi kralj Karel III.  odpravil v Buckinghamsko palačo, da bi stal na balkonu s člani svoje družine.

Glede na to, da je kronanje praznik, v Veliki Britaniji pa je konec tedna, večina Britancev tudi v začetku tedna ne bo šla v službo. Načrtov za ulične zabave še ni, vendar bi lahko prišlo do prizorov, podobnih tistemu iz leta 1953, ko je po vsej državi potekalo na tisoče praznovanj.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Harry zahteva, da se kraljeva družina opraviči Meghan Markle

Potem ko je princ Harry v 400 strani dolgih spominih z naslovom Spare povedal številne skrivnosti svojih najbližjih, zahteva, da se kraljeva družina opraviči Meghan Markle. Zakaj naj bi se kraljeva družina opravičila njegovi ženi, Harry ni povedal…. več tukaj.

By A.K.

Komentar: