Zanimivosti o granatnem jabolku, v katere jedi ga dodati (navdušeni boste)

Granatno jabolko (njegovo botanično ime je Punica granatum) je doma na Bližnjem vzhodu in spada v družino jagodičja. Rimljani so zmotno domnevali, da izvira iz Afrike, danes pa vemo, da je njegov izvor povezan z območjem od severovzhodne Turčije do Afganistana.

V starem Rimu so granatna jabolka mleli in iz njih izdelovali barve. Danes je Iran drugi največji proizvajalec granatnih jabolk na svetu. Granatno jabolko je v Iranu znano kot anar.

Največji pridelovalec granatnih jabolk na svetu je Indija, v hinduizmu pa granatno jabolko simbolizira blaginjo in plodnost.

V stari Grčiji in Rimu je simboliziral smrt, a tudi plodnost. V starem Rimu so neveste nosile krone, spletene iz listov granatnega jabolka, sok granatnega jabolka pa so uporabljali za zdravljenje neplodnosti.

Obstaja več kot 760 vrst granatnega jabolka

Na Kavkazu so našli ostanke granatnega jabolka iz leta 1000 pred našim štetjem. V Stari zavezi je večkrat omenjen kot metafora za bogastvo obljubljene dežele Izrael. V Kur’anu pa je granatno jabolko imenovano kot eden od sadežev, ki bodo rasli v rajskih vrtovih.

Drevesa granatnega jabolka lahko živijo več kot 200 let in rastejo v vročem in suhem podnebju. Grmi granatnega jabolka zrastejo od 6 do 10 metrov visoko in imajo veliko bodičastih vej. Cvetovi granatnega jabolka so svetlo rdeči, njihov premer pa je približno 3 centimetre.

V Grčiji je tradicionalno darilo za vselitev granatno jabolko, ki ga položijo pod ali blizu domačega oltarja, da bi prineslo srečo, plodnost in obilje.

Lahko stoji dolgo časa

V hladilniku ga lahko hranite do 2 meseca. Ne vsebuje holesterola in nasičenih maščob, sok granatnega jabolka pa je osnova za pripravo brezalkoholnega sirupa grenadine, ki se uporablja pri pripravi koktajlov.

V katere jedi ga dodati?

Granatno jabolko je odličen dodatek solatam, kot je cezarjeva solata, pa tudi solata s hobotnico (zaupajte nam). Je kiselkast in okrasni dodatek različnim tortam, na primer kuglofijem s sladkorno glazuro, na katero se oprimejo jagode. 

Kako olupiti granatno jabolko

Če želite olupiti granatno jabolko, odrežite sam vrh krone, nato pa odstranite del sredice, ne da bi motili semena. Z ostrim nožem odrežemo le tanko zunanjo lupino in sadež z zarezo od vrha navzdol nežno narežemo na četrtine.

Sadje z rokami previdno razdelite na četrtine, olupite belo meso in vse štiri dele potopite v posodo s hladno vodo. Nato upognite zunanjo lupino, da bodo ohlapna semena izskočila, preostala pa previdno ločite pod vodo. Semena bodo potonila na dno, neužitna bela pulpa pa bo priplavala na površje… več tukaj.

Foto: Pexels

By A.K.

Komentar: