Zaposleni, ki delajo od doma, redkeje poročajo o zdravstvenih težavah

ByAna Koren

15. maja, 2024 , ,
Delo od doma [Foto: Pexels]

Zaposleni, ki delajo od doma, redkeje poročajo o zdravstvenih težavah

Nedavna študija, izvedena na Univerzi v Konstanzu, razkriva, da se zaposleni, ki delajo od doma, redkeje pritožujejo nad zdravstvenimi težavami kot njihovi kolegi v pisarnah. Raziskava pod vodstvom Floriana Kunzeja ugotavlja, da so delavci, ki delajo na delovnem mestu, dvakrat pogosteje izpostavljeni težavam, kot sta izčrpanost in stres.

Po besedah Kunzeja, študija kaže na pomembne razlike v doživljanju delovnega okolja med tistimi, ki delajo od doma, in tistimi, ki se morajo dnevno udeleževati delovnega mesta. “Zaposleni, ki delajo od doma, poročajo o bistveno manj stresu in boljšem splošnem zdravstvenem stanju,” je poudaril Kunze.

Kunze je opozoril, da bi morala podjetja resno upoštevati te ugotovitve pri oblikovanju politik dela. “Nujno je, da se delodajalci zavedajo teh rezultatov preden prisilijo delavce, da se vrnejo v pisarne,” je dodal.

Razkorak med vodstvom in zaposlenimi

Soavtor študije, Kilian Hampel, opozarja na razkorak med percepcijami vodstvenih kadrov in zaposlenih. Medtem ko tretjina vodilnih meni, da je vrnitev na delovno mesto smiselna, le petina zaposlenih deli to mnenje. “To kaže na potencialno neskladje med pričakovanji vodstva in željami zaposlenih,” pojasnjuje Hampel.

Po podatkih iz leta 2022 je v Nemčiji od doma stalno ali občasno delalo 24 odstotkov zaposlenih. Po pandemiji, ki je spodbudila širitev dela od doma, se mnoga podjetja vračajo k hibridnim modelom, kjer zaposleni del preživijo v pisarni, del pa doma.

Raziskava inštituta Yougov kaže, da bi 47 odstotkov Nemcev iskalo novo službo, če bi jim bilo delo od doma prepovedano. To odraža močno preferenco za fleksibilnost v načinu dela, ki jo delodajalci ne morejo prezreti.

[Vir: Hina]; Porta24; Foto: