Zaposleni na več upravnih enotah napovedali stavko

ByA.K.

26. januarja, 2024 , , ,
Foto: Portal24 (AI)

Zaposleni na več upravnih enotah napovedali stavko

Zaposleni na več upravnih enotah po Sloveniji so se združili in napovedali stavko, ki bo potekala med 29. in 31. januarjem. Razlog za stavko so slabe delovne razmere ter podplačanost, s katerimi se soočajo v svojem delovnem okolju. Med upravnimi enotami, ki bodo sodelovale v stavki, so tudi Krško, Radovljica, Celje, Maribor, Velenje, Logatec, Bled, Mozirje, Slovenska Bistrica, Žalec, Vransko, Sevnica, Metlika, Kranj, Grosuplje, Gornja Radgona, Murska Sobota, Novo mesto, Kočevje, Domžale, Radovljica in Cerknica.

Napoved stavke je sprožila tudi odziv na ministrstvu za javno upravo, kjer naj bi jim grozili z neplačano stavko. Sindikati slednjega niso dobro sprejeli.

Ministrstvo za javno upravo obljublja rešitve

Na ministrstvu za javno upravo so se odzvali na napoved stavke z obljubo, da bodo naslovili težave z novim plačnim sistemom, ki ga pripravljajo. Kljub podobnim izzivom, s katerimi se soočajo v javnem in zasebnem sektorju, ne bodo pristali na parcialne dogovore glede plač.

Državni sekretar ministrstva za javno upravo, Jure Trbič, je izrazil obžalovanje ob napovedi stavke. Poudaril je, da si prizadevajo za konstruktiven dialog in rešitev težav. Zagotovil je, da delajo vse, kar je v njihovi moči, da stavka ne bo potrebna, čeprav so težave kompleksne.

Stavka bo negativno vplivala na državljane in gospodarstvo

Državni sekretar Trbič je opozoril, da bo napovedana stavka negativno vplivala na državljane ter gospodarstvo. Meni, da stavka ni potrebna, saj bo najbolj prizadela tiste, ki nimajo nikakršne povezave s trenutnimi težavami.

Med stavko, bodo zaposleni na upravnih enotah izvajali le nujne naloge. To vključuje naloge s področja matičnih zadev, javnega reda, prometa, urejanja prebivališč, evidenc tujcev in financ, ki so ključne za zagotavljanje nemotenega delovanja družbe.

Sindikati zahtevajo višje plače za zaposlene na upravnih enotah

Frančišek Verk, predsednik Sindikata državnih organov Slovenije, je izpostavil, da so upravne enote najslabše plačan sistem v državni upravi. Zato zahtevajo, da se najnižje plačanim zaposlenim zagotovi plačilo nad minimalno plačo, medtem ko naj bi strokovnjaki prejeli plačilo, primerljivo z zaposlenimi na ministrstvih. Strošek za izpolnitev teh zahtev naj bi bil po njegovih ocenah razmeroma nizek.

Omenil je tudi “razmetavanje denarja” za računalnike, ki ostajajo v skladiščih, ter za infrastrukturne projekte, kot je “podrtija na Litijski cesti”.

vir; Foto: Portal24 (AI)