Zapustila nas je Manca Košir: Priznana novinarka in profesorica

ByMiha Kovač

2. maja, 2024
Manca Košir [Foto: Zajem zaslona YT/Sensa]

Zapustila nas je Manca Košir: Priznana novinarka in profesorica

V 77. letu starosti nas je zapustila Manca Košir, ugledna novinarka, publicistka in izredna profesorica na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Kot avtorica številnih poljudnoznanstvenih, strokovnih in znanstvenih člankov ter knjig, je pustila neizbrisen pečat v akademskem in medijskem svetu.

Manca Košir je svojo akademsko pot začela z diplomami iz matematike in fizike ter iz sociologije, političnih ved in novinarstva. Svoje izobraževanje je kronala z doktoratom filoloških ved leta 1987 na Filozofski fakulteti v Zagrebu. Svojo profesionalno kariero je začela v 70. letih prejšnjega stoletja in hitro postala prepoznavno ime v novinarskih krogih nekdanje Jugoslavije.

Poleg novinarstva se je Manca Košir uveljavila tudi na filmskem platnu, kjer je sodelovala v več filmih. Njena akademska in novinarska kariera je bila tesno povezana z Fakulteto za družbene vede, kjer je od leta 1980 do upokojitve leta 2005 predavala novinarsko sporočanje in etiko.

Njeno delo ni bilo omejeno samo na akademijo in medije. Aktivno je sodelovala tudi v civilnodružbenih projektih in politiki. V devetdesetih letih je skupaj z Andragoškim centrom Slovenije ustanovila študijske krožke Beremo z Manco Košir, bila je tudi aktivna članica organizacije Hospic.

Manca Košir je bila tudi politično dejavna, saj je leta 2011 kandidirala na državnozborskih volitvah. Kot avtorica je izdala 16 knjig, med katerimi so najbolj znana njena leposlovna dela, kot so Ženska pisma in Moška pisma.

Manca Košir se je dvakrat spopadla z rakom, o čemer je tudi javno spregovorila, delila svoje izkušnje in s tem dala upanje mnogim, ki se soočajo z boleznijo. Njena smrt je velika izguba za slovenski medijski in akademski prostor.

Iskreni sožalje vsem njenim.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Zajem zaslona YT Sensa