Zaradi napake v sistemu ustavljeni vsi leti znotraj ZDA

ByAna Koren

11. januarja, 2023
Foto: Pexels

Zaradi napake v sistemu ustavljeni vsi leti znotraj ZDA

Zaradi napake v sistemu obveščanja nacionalne kontrole zračnega prometa so do 9. ure po lokalnem času prekinjeni vsi domači leti. Zvezna uprava za letalstvo (FAA) pravi, da si prizadeva popraviti sistem, ki pilote opozarja na morebitne nevarnosti med letom.

American Airlines je sporočil, da je sistemska napaka vplivala na “vse lete in vse prevoznike”. United Airlines je sporočil, da so vsi domači leti prekinjeni, dokler ne bodo prejeli dodatnih informacij FAA. Andy Seltur, uslužbenec letališča Ronald Reagan Washington, je za BBC povedal, da imajo trenutno vsi leti približno enourne zamude.

Ameriški predsednik Joe Biden je bil obveščen o prekinitvi poletov in pozval k preiskavi incidenta. Bela hiša je sporočila, da trenutno ni dokazov, da gre za kibernetski napad. Zaenkrat še ni znano, v kolikšni meri lahko ta napaka v sistemu vpliva na mednarodne lete.Leti, ki so že bili v teku, lahko nadaljujejo pot do svojih ciljev.

“Delamo na popravilu sistema”

FAA je sporočila, da si prizadeva popraviti sistem, ki pilote opozarja na nevarnosti in spremembe na letališčih. 

“FAA si še vedno prizadeva za popolno obnovitev sistema NOTAM po izpadu. Medtem ko se nekatere funkcije začenjajo vračati na splet, operacije nacionalnega sistema zračnega prostora ostajajo omejene,” je FAA sporočila na Twitterju.

NOTAM, kar pomeni Notice to Air Mission System, je sistem, ki vsebuje ključne informacije za letalsko osebje. Po podatkih FlightAware je bilo od 7.20 zjutraj odloženih skupno 1230 letov znotraj, v ali iz ZDA. Odpovedani so bili še 103 leti.

Po zadnjih informacijah so začeli leteti na letališčih Newark in Atlanta. FAA je sporočila, da napreduje pri ponovni vzpostavitvi varnostnega sistema NOTAM in da bi se morale razmere na drugih letališčih stabilizirati do 9. ure.

vir