Zaradi napredovanja ruskih sil Zelenski odpovedal načrtovane obiske

ByAna Koren

16. maja, 2024 , , ,
Vojna v Ukrajini [Foto: DefenceU X]

Zaradi napredovanja ruskih sil Zelenski odpovedal načrtovane obiske

Včeraj je Ukrajina prejela obljubo o dodatni vojaški pomoči iz ZDA, vendar so dobre novice zasenčili poročila o več ruskih napredovanjih čez frontno črto, kar kaže na nadaljevanje napetosti in spopadov v regiji. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je na tiskovni konferenci z ukrajinskim zunanjim ministrom Dmitrom Kulebo napovedal dodatni dve milijardi dolarjev za financiranje ukrajinske vojske. Blinken je izpostavil, da bo del teh sredstev namenjen tudi razvoju ukrajinske domače vojaške proizvodnje, kar pomeni korak naprej v dolgoročni podpori Ukrajine.

V zadnjih mesecih so ameriški poslanci, kljub dolgotrajnim političnim konfliktom, izglasovali več paketov vojaške pomoči Ukrajini, vključno z 1 milijardo dolarjev za “nujno zadovoljitev kritičnih varnostnih in obrambnih potreb” ter dodatnih 400 milijonov dolarjev prejšnji teden. Skupno so ZDA Ukrajini odobrile več kot 60 milijard dolarjev pomoči, ki po besedah Blinkena prihajajo v “kritičnem času” za državo.

Ruska vojaška ofenziva

Medtem ko ZDA krepijo ukrajinsko obrambo, Rusija nadaljuje z vojaškimi ofenzivami. Včeraj je Rusija odprla novo fronto in napadla čez mejo na ukrajinsko severovzhodno regijo Harkov. Cilj Moskve je očitno raztegniti sile Kijeva, kar so potrdili tako ukrajinski uradniki kot zahodni analitiki.

Ruske sile so včeraj sporočile o zavzetju dveh vasi severno od Harkova, Hliboke in Lukjanci, kar kaže na nadaljevanje njihove taktike zavzemanja manjših naselij za širjenje svoje frontne linije. Ukrajina je po drugi strani sporočila, da je umaknila svoje enote iz obmejnega mesta Vovčansk, čeprav so kasneje delno pregnale ruske borce iz mesta. Rusko obrambno ministrstvo je takrat sporočilo, da so njegove sile zavzele Robotine, eno od več vasi v južni regiji Zaporožja, ki jih je Kijev ponovno zavzel v protiofenzivi leta 2023.

Kljub novi fronti večina spopadov še vedno poteka v vzhodni regiji Donecka, posebej zahodno od nekdanje ukrajinske trdnjave mesta Avdiyivka, kjer se dnevno odvija več kot 15 bojnih spopadov. Ta regija ostaja ena od najbolj obremenjenih točk ukrajinske obrambe.

V luči zadnjih dogodkov je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odpovedal svoje načrtovane mednarodne obiske, vključno s potovanji v Španijo in na Portugalsko. Po besedah njegovega tiskovnega predstavnika Sergiya Nikiforova so bili vsi dogodki, povezani s predsednikom, preloženi in prilagojeni novim datumom, kar odraža resnost trenutne varnostne situacije.

[Vir: IndexHR]; Portal24; Foto: DefenceU X