Zaradi navala migrantov tržaški svetnik predlaga ukinitev Schengna med Italijo in Slovenijo

ByAna Koren

15. septembra, 2023 , , ,

Zaradi navala migrantov tržaški svetnik predlaga ukinitev Schengna med Italijo in Slovenijo

Tržaški deželni svetnik za priseljevanje Pierpaolo Roberti predlaga začasno ukinitev schengenskega mejnega režima na meji med Italijo in Slovenijo. Razmere zaradi navala ilegalnih migrantov se namreč poslabšujejo. Suspendiranje Schengna bi pomenilo ponovno vzpostavitev mejnega nadzora. V Trstu so v preteklih tednih zabeležili številne nasilne dogodke, zaradi katerih so na področje železniške postaje napotili vojsko. Vojska je na Piazza Libertà prisotna od včeraj in bo tam ostala en mesec, 24 ur na dan.

Roberti meni, da bi bilo za rešitev problema najbolje slediti primeru Francije. Slednja je leta 2015 na meji z Italijo praktično suspendirala Schengen. “Francija zdaj ne zapira svojih meja, ampak je od leta 2015 suspendirala Schengen. Verjamem in mislim, da je to nekaj bolečega za našo regijo, vendar je v tem trenutku edino orodje, ki nam je na voljo, da storimo enako,” je dejal Roberti. Opozoril je, da številke kažejo, da se razmere kljub širitvi schengenskega območja z vstopom Hrvaške 1. januarja letos niso spremenile, ampak so se poslabšale. “Te osebe niso ustavljene ne na Hrvaškem ne v Sloveniji,” je poudaril deželni svetnik. Predlagal je, da tržaška regija zahteva začasno ukinitev schengenskega mejnega režima.

Odločitev o napotitvi vojske na področje železniške postaje je bila sprejeta v okviru akcije Varne ulice na seji deželnega odbora za red in varnost, ki je potekala pred dvema dnevoma po nekaterih nasilnih dogodkih v Trstu. Na trgu bo vojsko v večernih in nočnih urah podpirala policija in karabinjerji.

vir Foto: Posnetek zaslona

Portal24