Zaradi rebalansa vlada začasno zadržala proračun

ByAna Koren

23. marca, 2023 ,
Denar [Foto: Pexels]Foto: Pexels

Zaradi rebalansa vlada začasno zadržala proračun

Vlada bo izvrševanje posameznih izdatkov na integralnih postavkah državnega proračuna začasno zadržala. Vlada se je tako odločila na dopisni seji v sredo in sicer zaradi priprave rebalansa letošnjega državnega proračuna.

V luči priprave rebalansa letošnjega proračuna bo vlada danes, v četrtek, 23. marca, ustavila prerazporejanje proračunskih sredstev zaradi prevzemanja novih obveznosti. Sredstva v sprejetem proračunu države namreč niso načrtovana v ustrezni višini, razen v primerih razporejanja sredstev splošne proračunske rezervacije, so sporočili iz Urada vlade za komuniciranje (UKOM).

Dodali so, da so iz tega ukrepa izključeni t. i. neodvisni ustavni organi. Črpanje evropskih sredstev in financiranje namenov, načrtovanih v sprejetem proračunu, vključno z ukrepi za energetsko draginjo, poteka po načrtih.

Spomnili so, da je vlada letos reorganizirala državno upravo. Ker je do nje prišlo po uveljavitvi proračuna, tako pripravljajo rebalans, s katerim bodo tudi novi državni organi dobili svoje finančne načrte. “Ker reorganizacija ne bo terjala povečanja izdatkov državnega proračuna, je treba do uveljavitve rebalansa ustaviti prerazporejanje sredstev v primerih, pri katerih želi kateri od organov s prerazporeditvijo povečati obseg pravic porabe za posamezen namen in prevzeti novo obveznost,” so zapisali na UKOM.

Ob tem sporočajo še, da vseeno dopuščajo možnost, da se za tiste namene, za katere se izkaže, da niso zagotovljena sredstva v zadostnem obsegu, ker jih pri pripravi proračuna ni bilo mogoče načrtovati, dovoljuje razporeditev sredstev iz splošne proračunske rezervacije.

vir Foto: