Zaradi sestreljenega ruskega letala se izredno sestaja Varnostni svet ZN

ByA.K.

25. januarja, 2024 , , , ,
Združeni narodi Foto: Zajem zaslona

Varnostni svet ZN se izredno sestaja zaradi sestreljenega ruskega letala ob meji z Ukrajino

Varnostni svet Združenih narodov (ZN) se bo v četrtek popoldne izredno sestal na zahtevo Rusije. Rusija je Kijev obtožila, da je v sredo blizu meje z Ukrajino sestrelil rusko vojaško transportno letalo. Ruska vojska je sporočila, da je njen radar zabeležil izstrelitev dveh raket iz ukrajinske regije Harkov. Regija sicer meji na rusko regijo Belgorod. Rusko ministrstvo za svojo trditev ni predložilo dokazov. Ukrajina je dejala, da preiskuje incident, a ni takoj posredovala nobenih informacij. Ukrajina je tudi opozorila pred deljenjem “nepreverjenih informacij”.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je izrazil željo, da se razpravi o okoliščinah strmoglavljenja letala. Poudaril je, da se vsa dejstva še vedno preverjajo. Po njegovih besedah so žrtve ukrajinski vojni ujetniki, ki naj bi jih prepeljali v Belgorodsko regijo za izvedbo dogovorjene izmenjave med Moskvo in Kijevom. Namesto tega je bilo letalo sestreljeno s protiletalskimi raketami iz regije Harkov, kar je bilo usodno.

Ugotavljanje dejstev je zaradi omejitev vojnega območja in strogega nadzora nad informacijami s strani obeh strani je težavno.

Rusija ni zaskrbljena

Lavrov je tudi izjavil, da Rusija ni zaskrbljena, če tuji mediji ne verjamejo podrobnostim o strmoglavljenju, in dodal, da se Rusija nima o čem pogovarjati z ZDA. Špekulacije o morebitni ruski invaziji v Evropo je označil za “neumnost”. Videoposnetki strmoglavljenja, objavljeni na družbenih omrežjih, prikazujejo padanje letala z neba na zasneženem podeželskem območju in ogromno ognjeno kroglo, ki je izbruhnila ob udarcu ob tla. Gasilci, reševalna vozila in policija so nemudoma odhiteli na kraj nesreče v okrožju Korochansky v Belgorodu.

Ruska vojska je sporočila, da so ujetnike prepeljali v regijo zaradi izmenjave ujetnikov. Letalo je bilo sestreljeno ob 11.15 po lokalnem času. Tiskovni predstavnik ukrajinske vojaške obveščevalne službe Andrii Yusov je potrdil, da naj bi se zamenjava zapornikov zgodila v sredo, vendar ni. Povedal je, da agencija preverja, ali so bili na letalu ukrajinski ujetniki.

Letalo je bilo namenjeno v Belgorodsko regijo z letališča Čkalovski v moskovski regiji, zamenjava za vojne ujetnike pa naj bi potekala na prehodu Kolotilovka na rusko-ukrajinski meji, piše v izjavi. Prehod je približno 135 kilometrov zahodno od vasi Yablonovo, blizu mesta, kjer je padlo letalo.

Incident je sprožil vprašanja o prihodnjih izmenjavah zapornikov med Rusijo in Ukrajino, saj so ruski uradniki in zakonodajalci izrazili ogorčenje. Najnovejša izmenjava, ki so jo posredovali Združeni arabski emirati, je potekala ta mesec. Izmenjava je bila največja doslej, saj se je v Ukrajino vrnilo 230 ukrajinskih ujetnikov, izpuščenih pa je bilo 248 Rusov. To je bila prva izmenjava po skoraj petih mesecih in 49. od začetka vojne.

Žarišče spopadov

Regija Harkov v Ukrajini in regija Belgorod v Rusiji sta že dolgo žarišče spopadov, zlasti zračnih napadov z raketami in brezpilotnimi letali. Rusija je v veliki meri ohranila prevlado v zraku med vojno proti ukrajinski floti bojnih letal iz sovjetskih časov, čeprav so se pojavile številne nesreče, ki so jih nekateri pripisali povečanju števila poletov med spopadi v Ukrajini.

Po drugi strani je Kijev trdil, da je sestrelil dve ruski letali za poveljstvo in nadzor. V čezmejnih napadih na rusko regijo Belgorod je bilo v najsmrtonosnejšem decembra ubitih 25 ljudi. Malo pred strmoglavljenjem letala je guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov na svojem kanalu Telegram opozoril, da je bil v regiji sprožen “projektilni alarm”. Prebivalce so pozvali, naj se zatečejo v zaklonišča.

Ukrajinski koordinacijski štab za ravnanje z vojnimi ujetniki je sporočil, da preučuje strmoglavljenje. Informacij niso posredovali takoj Namesto tega je posvaril pred deljenjem “nepreverjenih informacij” in opozoril na aktivne informacijske operacije, ki jih izvaja sovražnik proti Ukrajini.

Frontna črta ostaja statična

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da se je na kraj strmoglavljenja odpravila posebna vojaška komisija. Tiskovni predstavnik predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Peskov je po pogovoru z novinarji dejal, da ne more komentirati incidenta, ker nima dovolj informacij.

Po navedbah ruske vojaške izvozne agencije je Il-76, ki je bil sestreljen, zasnovan za prevoz do 225 vojakov, tovora, vojaške opreme in orožja. Kljub temu frontna črta v vojni, ki je dolga 1500 kilometrov, ostaja večinoma statična, medtem ko obe strani skušata obnoviti svoje zaloge orožja.

V sredo je rusko obrambno ministrstvo tudi sporočilo, da je njegova zračna obramba v regiji Orel v zahodni Rusiji sestrelila štiri ukrajinska brezpilotna letala. Župan Orjola Jurij Parahin je povedal, da je bilo nad mestom sestreljenih več brezpilotnih letal brez žrtev. Še eno ukrajinsko brezpilotno letalo naj bi bilo sestreljeno nad mejo regije Belgorod.

Ukrajinski zavezniki so obljubili več vojaške pomoči, vendar so njihove zmogljivosti omejene. Pomoč iz Združenih držav Amerike, največjega zunanjega ponudnika pomoči Ukrajini, se je srečala tudi s političnimi ovirami.

Nemško obrambno ministrstvo je v sredo sporočilo, da namerava v Ukrajino poslati šest helikopterjev Sea King Mk41. Varnostni svet Združenih narodov se pričakuje, da bo preučil situacijo in razpravljal o morebitnih ukrepih za zmanjšanje napetosti med Rusijo in Ukrajino.

vir; Foto: : ; Portal24