Zaradi škodljivih vsebin, EU TikToku grozi s sankcijami

EU uradniki so socialnemu omrežju TikTok, zaradi omogočanja širjenja škodljivih vsebin zagrozili z daljnosežnimi sankcijami. Evropska komisija je generalnega direktorja TikTok Shou Zi Chewa opozorila, da mora podjetje nemudoma začeti ravnati v skladu s pravili EU ali pa se bo soočilo s sankcijami.

Na TikToku je življenjsko nevarna vsebina

“Ni sprejemljivo, da lahko uporabniki za navidezno zabavnimi in neškodljivimi možnostmi dostopajo do škodljivih in včasih celo smrtno nevarnih vsebin v le nekaj sekundah,” je po pogovoru s Chewom dejal komisar Komisije Thiery Breton. Dodal je, da je zaskrbljen tudi zaradi obtožb, da se vohuni za novina in da se osebni podatki pošiljajo izven Evrope.

TikTok se je med hitrim vzponom na konkurenčne socialne platforme v lasti Mete in YouTuba soočil s številnimi težavami, ki so bile večinoma povezane z varnostjo in dobrim počutjem številnih mladoletnih uporabnikov.

TikTok je že dolgo tarča kritik

Spletna platforma TikTok v lasti kitajskega podjetja Bytedance je že dolgo predmet kritik zaradi ohlapnega varovanja podatkov mladih uporabnikov. Obstajajo tudi strahovi, da bi lahko imela kitajska država dostop do podatkov na TikToku. Platforma obtožbe zanika.

“Z uvedbo vseh možnih sankcij, če nadzor ne bo pokazal popolne skladnosti, ne bomo oklevali” je dodal Breton. Breton je spomnil na evropski zakon o digitalnih storitvah. Zakon bo od 1. septembra letos velike platforme, ki so odgovorne za kršenje pravil kaznoval.

Nova zakonodaja EU v primeru ponavljajočih se hudih kršitev pravil, ki ogrožajo življenje ali varnost ljudi, omogoča prepoved opravljanja storitev EU.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Algoritem potiska uporabnike TikToka k Wagnerjevi nasilni vsebini

Algoritem potiska uporabnike TikToka k Wagnerjevi nasilni vsebini. Na družbenem omrežju TikTok je veliko videoposnetkov, ki poveličujejo nasilje ruskih plačancev Wagner. Po novem poročilu imajo več kot milijardo ogledov. Wagner je v Ukrajino poslal veliko število svojih plačancev… več tukaj.