Zaradi teh navad ima lahko vaš dom čuden vonj

ByI.M.

14. februarja, 2024 , ,
Foto: Pexels

Zaradi teh navad ima lahko vaš dom čuden vonj

Vstopiti v dom, ki diši po svežini, je neprecenljivo doživetje. Kaj pa, če se vaš dom oddaja vonjave, ki niso ravno prijetne, kljub rednemu čiščenju in uporabi osvežilcev zraka? Morda je čas, da preučite svoje vsakodnevne navade, ki bi lahko bile krive za to nelagodje. Našteli smo devet slabih navad, ki lahko pojasnijo, zakaj vaš dom ne diši tako, kot bi si želeli.

1. Redko odnašanje smeti

Je že dolgo od kar ste odnesli smeti, še posebej iz velikega kuhinjskega smetnjaka? Če se ne morete spomniti, morda to povzroča neprijetne vonjave. Gnijoča hrana je lahko krivec, zato je pomembno, da smeti odnašate redno. Očistite smetnjak z večnamenskim čistilom, preden vstavite novo vrečko in na dno dodajte nekaj plasti časopisa, da absorbira morebitno smradljivo puščanje.

2. Ne čistite notranjosti hladilnika

Notranjost hladilnika je pogosto pozabljena, vendar lahko majhna razlitja ali hrana, ki ji je potekel rok uporabnosti, povzročijo neprijetne vonjave. Očistite police z vročo vodo in milom, nato pa obrišite notranje stene hladilnika z mešanico belega kisa, sode bikarbone in vode.

3. Plesen na brisačah

Odvečna vlaga lahko povzroči plesen in neprijeten vonj na brisačah. Redno jih perite z detergentom, kisom ali sodo bikarbono na vročem programu. Po vsaki uporabi razprostrite brisače, da se dobro posušijo in poskrbite za prezračevanje v kopalnici.

4. Nepravilno čiščenje prahu

Prah, ki se kopiči, je lahko vir neprijetnega, zatohlega vonja. Redno sesajte in brišite prah, da preprečite nabiranje bakterij, odmrlih kožnih celic in drugih delcev, ki lahko povzročijo neprijeten vonj v domu.

5. Zanemarjanje čiščenja preprog

Preproge, še posebej, če imate hišne ljubljenčke, lahko oddajajo neprijetne vonjave. Poleg rednega sesanja lahko uporabite dezodoranse za preproge, ki jih pustite delovati pred sesanjem. Pralne preproge je treba pogosto čistiti po navodilih proizvajalca.

6. Shranjevanje smrdljivih čevljev

Čevlji, ki oddajajo neprijeten vonj, lahko ustvarijo neviden smrad v vašem domu. Poskrbite za čiste čevlje in jih shranjujte v zaprtih klopeh ali košarah, da zadržite vonj. Redno jih perite, da odstranite vonjave.

7. Zanemarjanje rastlin

Gnitje korenin zaradi prekomernega zalivanja lahko povzročijo neprijeten vonj v domu. Rastline ohranjajte zdrave z ustrezno nego in preverjajte zemljo za morebitne težave.

8. Ovenele rože

Ovenele rože lahko oddajajo neprijeten vonj. Hranite cvetje sveže z uporabo priložene hrane in redno menjajte vodo, da podaljšate njihovo življenjsko dobo. Ko rože ovenijo, jih zavrzite ali kompostirajte.

9. Neredno kopanje hišnega ljubljenčka

Naravni vonji hišnih ljubljenčkov so lahko neprijetni, še posebej, če se niste spomnili, kdaj je bil vaš ljubljenček nazadnje okopan. Poskrbite za redno kopanje hišnega ljubljenčka, da ohranite svežino v domu.

Če želite uživati v prijetnem vonju v svojem domu, je pomembno, da se znebite slabih navad, ki prispevajo k neprijetnim vonjavam. Redna čiščenja, prezračevanje in skrb za hišne ljubljenčke so ključni dejavniki za ohranjanje svežega zraka v domu.

[Real simple]

Foto: Pexels

Portal24