Zaradi verjetne sabotaže zaprt plinovod Balticconnector

Plinovod Balticconnector, ki povezuje Finsko in Estonijo, je bil nedavno zaradi verjetne sabotaže zaprt. Hkrati so odkrili tudi poškodbo podvodnega telekomunikacijskega kabla med Estonijo in Švedsko, poroča nemški Der Spiegel.

Izkazalo se je, da je istočasno s poškodbo plinovoda med Estonijo in Finsko prišlo tudi do poškodbe podvodnega telekomunikacijskega kabla med Estonijo in Švedsko. Švedski minister za civilno zaščito, Carl-Oskar Bohlin, je izrazil, da so oblasti prejšnjih dni prejele informacije o poškodbi kabla. Kaj je povzročilo poškodbo še ni jasno.

Minister je poudaril, da je telekomunikacijski kabel še vedno delno operativen, vendar se je incident zgodil v istem časovnem obdobju kot morebitna sabotaža plinovoda Balticconnector med Finsko in Estonijo. Vlada je poročala tudi o napaki na telekomunikacijskem kablu med državama.

Po besedah finskega ministra za okolje, Kai Mykkänena, so poškodbe na plinovodu in telekomunikacijskem kablu posledica zunanjih vplivov. Čeprav je minister dejal, da gre za “zunanjo silo,” bo Finska počakala na več dokazov, preden bo sprejela dokončne zaključke, pri čemer preiskovalci preučujejo možnost sabotaže.

8. oktobra je norveški seizmološki inštitut zabeležil verjetno eksplozijo ob 1.20 zjutraj v Baltskem morju med Finsko in Estonijo, pri čemer je magnituda ocenjena na 1,0, kar je veliko nižje od eksplozije Severnega toka, ki so jo zaznali septembra 2022. Nadaljnja analiza podatkov je trenutno v teku, je sporočil NORSAR.

V primeru dokazane sabotaže je NATO napovedal “odločen odgovor” vojaškega zavezništva. Po incidentu se je deset severnoevropskih držav, med njimi Finska, Švedska in Estonija, dogovorilo o okrepitvi nadzora ključne infrastrukture.

Operater plinovoda Balticconnector je napovedal, da bodo popravila trajala najmanj pet mesecev. Plinovod, ki je bil zagnan leta 2019, je bil edina pot za uvoz plina na Finsko, saj je bil uvoz iz Rusije prekinjen maja 2022 zaradi vojne v Ukrajini.

vir

Foto: The Gaze

Portal24