Zaradi višjih cen na mediteranskih borzah so pred nami nove podražitve goriv

ByA.K.

24. februarja, 2024 ,
Foto: Pexels

Zaradi višjih cen na mediteranskih borzah so pred nami nove podražitve goriv

Slovenijo čakajo nove podražitve goriv, ki jih bodo v večji meri kot zvišanja marž povzročile podražitve na mediteranskih borzah. Po podatkih portala Moje finance smo bili od jeseni do začetka zime priča relativno ugodnim spremembam cen goriv ali pa spremembam, ki niso prinesle opaznih razlik. Vendar pa so zadnje tedne zaznamovale skoraj izključno podražitve, z nafto, ki se je ustalila na ravni med 82 in 83 dolarjev za sod.

V zadnjih dveh tednih, ki so ključni za določanje novih reguliranih cen goriv, so bili zabeleženi podobni trendi podražitev tudi na trgih goriv v Sredozemlju, ki imajo pomembno vlogo pri oblikovanju cen v Sloveniji. Kljub temu, da so bili valutni pari evra in dolarja tokrat bolj poravnani, kar običajno pomeni manjši vpliv na ceno goriv, analitiki napovedujejo višje cene bencina, dizla in kurilnega olja.

Bencin naj bi doživel največje podražitve, s predvidenim porastom cene za približno štiri cente na liter, kar bi ceno dvignilo nad 1,48 evra. To predstavlja več kot 10-centno povišanje v primerjavi z lanskim letom in je višje tudi v primerjavi s cenami pred izbruhom ukrajinske vojne. Za dizel se pričakuje podražitev za okoli dva centa na liter, kurilno olje pa naj bi se podražilo za približno cent na liter.

Vlada je sporočila, da se s torkom spreminja najvišja dovoljena marža za liter dizla z 0,0683 na 0,0783 evra, za liter neosvinčenega motornega bencina pa z 0,0694 na 0,0794 evra, kar bo dodatno povečalo ceno omenjenih goriv za 1,22 centa (z DDV) v primerjavi s trenutnimi cenami. Kljub temu so marže še vedno nižje v primerjavi z obdobjem pred decembrskim znižanjem.

Višje cene goriv lahko prispevajo k rasti inflacije

Višje cene goriv lahko prispevajo k rasti inflacije, saj goriva predstavljajo pomemben del izdatkov gospodinjstev in podjetij. Medtem ko višja cena bencina spodbuja inflacijo, dizel ostaja na primerljivi ravni kot lani, kar pomeni nevtralen vpliv na inflacijske trende.

Vlada si s spreminjanjem marž in trošarin prizadeva omejevati inflacijski pritisk, kar je razvidno tudi iz decembrske uredbe, ki je začasno znižala najvišje dovoljene marže za dizel in bencin. S temi ukrepi vlada skuša ublažiti finančni pritisk na potrošnike, vendar se zdi, da bodo zaradi globalnih tržnih gibanj podražitve goriv še vedno del našega vsakdana.

[Vir: Moje finance]; Portal24