(Foto: STA)

V SDS niso zadovoljni, tudi v NSi ne. NSi je namreč ob podpori koalicije, v zameno za nekaj podpredsedniških položajev, izboljšal svoj začetni položaj pri razdelitvi vodstvenih mest v državnozborskih odborih. Komisijo za nadzor javnih financ bo vodil Jernej Vrtovec.

Novi predsednik vlade Robert Golob bi lahko že prihodnjo sredo dobil ministrsko ekipo in že dober mesec po zmagi prevzel oblast. V soboto, ponedeljek in torek bodo potekala zgoščena zaslišanja 17-ih ministrskih kandidatov. Pri razdelitvi vodstvenih mest državnozborskih odborov je sicer prišlo do nesoglasij. Zastojev pri oblikovanju vlade to najbrž ne bo povzročilo.

“Nekako je nelogično, da imamo zdaj pet predsednikov delovnih teles, ki so se nam dejansko odobrili. In da ima Nova Slovenija, ki ima trikrat manj poslancev, tri predsednike,” je izjavil Jožef Lenart (SDS).

SDS vztraja, da jim pripada šest predsedniških položajev. Zato bodo do nadaljnjega tako rekoč stali ob strani in ne bodo predlagali niti kandidata za podpredsednika državnega zbora. “Če mislite tako nadaljevati, potem se vam bodo kmalu zgodile kakšne ustavne presoje vaših odločitev,” je povedala SDS poslanka Jelka Godec.

Borut Sajovic, vodja poslancev Gibanja Svoboda, meni drugače. Kolegom iz opozicije je odvrnil: “Na eni strani si želimo delati, želimo si predsednike, na drugi strani jih zdaj umikate in vašim ljudem zaradi neke politične odločitve, ki se PR-ovsko prodaja, onemogočate delo.”

Namesto SDS predsednikov bodo odbore vodili imenovani podpredsedniki. Zastojev tako ne bo. In najbrž ni nepomembno, da je ustanovitev delovnih teles, kljub SDS nasprotovanju, podprla ustavna večina. Novoizvoljeni predsednik vlade Robert Golob se je po seji pozitivno izrekel do pobude opozicijskega NSi-ja. “Danes je bilo dano kar nekaj pozitivnih iniciativ pobud ene od opozicijskih strank. Sam bom vesel, če so mislili resno in iskreno.”

Jožef Horvat, poslanec NSi: “Mi, kot veste, nismo bili povabljeni v koalicijska pogajanja. Najprej si želimo, ker bo to dobro za državo, da se ta vlada postavi.” In to po sedanjem zakonu o vladi, saj je SDS sprejetje novega, ki bi vlado razširil za tri ministrstva, zaustavil z referendumsko pobudo.

Poslanka SDS-a Eva Irgl je sicer ob tem dejala, da Golobu res želi dobro delo, ker je v politiki, po lastnih besedah, dobronamerna.

SDS poslanec Zvonko Černač  pa je poudaril nujnost, da zmagovalec volitev pokaže ponižnost. “Če je ne izkazuje, če je avtoritaren, potem to pomeni, da ni državniški, da nima tiste prave drže, ki jo ljudje pričakujejo od takega liderja.”

A v pretekla ravnanja ne bomo drezali, obljublja novi predsednik vlade. “Saj so ljudje povedali vse. Vse so vam povedali,” je povedal predstavnikom SDS-a. Prisegel je sicer malo po ameriško: “Hvaležen sem in ponižen, kot sem začel, da sem lahko danes tukaj.”

Vir: MMC RTV Slovenija