Zasebnik v Fiesi obnovil plažo, Zavod za varstvo narave: Izjemno škodljiv poseg

ByAna Koren

15. marca, 2023 ,

Zasebnik v Fiesi obnovil plažo, Zavod za varstvo narave: Izjemno škodljiv poseg

Na strogo zavarovanem območju pod klifom v Fiesi, je zasebni sobodajalec uredil plažo za svoje goste. Poseg v najožji obalni pas so na Zavodu za varstvo narave ocenili za izjemno škodljivega. Gradbena inšpekcija zadeve ni uvrstila med nujne zadeve.

Gre za poseg v območju ob nekdanjem rudarskem počitniškem domu, ki je zdaj zasebni hotel.

Kdo je naredil zid, viden na zgornji podobi? “Naredili so ga leta 1962, zavod za turizem,” je odgovoril sobodajalec Emil Gnezda. Gnezda se tako sklicuje na dovoljenje iz leta 1962. Zid videti novonarejen. Gnezda je pojasnil: “Saj tu ni bilo nobenega posega. Mi smo ga dali obnoviti, kar ga je poškodovalo letos pozimi.” Kdo pa je naredil plato? “Ta plato so že takrat naredili. Jaz sem ga samo pograbil.”

“Ta poseg na zavodu za varstvo narave zelo obžalujemo in tudi obsojamo. Gre za poseg v območje Nature 2000 in tudi naravne vrednote, torej je dvojni naravovarstveni status. Seveda gre za poseg v najožji obrežni pas,” je komentirala Barbara Vidmar z Zavoda za varstvo narave.

Gnezda zanika, da je uredil zasebni senčni morski kotiček za svoje turiste. “Zakaj bi delal plažo na črno, to nima nobenega smisla. Želimo imeti vsaj urejeno, počiščeno. Klif se pa dobesedno vidi, da ni nič poškodovan.”

S posegom se spreminjajo naravne danosti morskega obrežja

Barbara Vidmar z zavoda za varstvo narave se ne strinja. “S tem posegom se spreminjajo naravne danosti morskega obrežja. Kar je pa še slabše, je, da se s tem posegom prekinjajo naravni procesi krušenja klifa, ki so bistveni za njegov obstoj.”

Gnezda trdi, da je imel vso pravico poseči, ker “je to parcela, ki paše k temu počitniškemu domu”. Javno dobro ne more biti v zasebni lasti. Slednje povedo tudi na vodnem gospodarstvu Drava. Ena parcela je v katastru morje, druga občinska. Graditelja so pozvali k odstranitvi objektov in vrnitvi v prvotno stanje ali k izjavi, da zidu in ploščadi ni postavil on.

Za nobenega od tovrstnih, tudi najmanjših posegov v obmorskem prostoru nikoli ne bi mogel pridobiti zelene luči. “Jaz bi v tem mnenju zagotovo tak poseg ocenila kot nesprejemljiv, torej bi vam zavrnila, zato gradbenega dovoljenja ne bi mogli dobiti,” je povedala Vidmar.

Gradbena inšpekcija je od piranske občinske inšpekcije prejela prijavo pred dvema letoma. Poseg je bil uvrščen v tretjo prioriteto in ga še niso obravnavali.

vir Foto: zajem zaslona