Zaskrbljujoče skrajševanje smučarske sezone za 34 dni

ByB.O.

23. novembra, 2023 , ,
Foto: PexelsFeto: Pexels

Zaskrbljujoče skrajševanje smučarske sezone za 34 dni

Smučarske sezone so vse krajše, saj podatki iz več desetletij kažejo, da je snežnih padavin vedno manj. Kljub zgodnjemu začetku letošnje sezone zaradi obilnega sneženja v novembru se pričakuje, da bodo prihodnje sezone krajše.

Povprečna zimska smučarska sezona je za 34 dni krajša kot v prejšnjih desetletjih, kar povzroča zaskrbljenost v znanih smučarskih središčih. Zaradi nepredvidljivih podnebnih sprememb in vse manjših snežnih padavin je načrtovanje smučarskih potovanj vse težje. Letovišča se zavedajo, da se pri poslovanju ne morejo več zanašati le na idealne zimske razmere, zato iščejo druge možnosti za privabljanje obiskovalcev.

Po izjemno težavnem lanskem letu se smučarski kraji ob začetku nove sezone soočajo z negotovostjo. Čeprav se trenutne napovedi zdijo ugodne, se dolgoročni trend krajšanja sezon in manj snega nadaljuje.

Da bi nadomestili pomanjkanje naravnega snega, se številna smučišča odločajo za umetno zasneževanje. Po podatkih švicarskega združenja upravljavcev žičnic v Italiji 90 odstotkov smučišč uporablja snežne topove, v Avstriji 70 odstotkov, v Švici pa 53 odstotkov.

Za mesta, ki so odvisna od prihodkov od turizma, ki jih prinaša smučanje, je reševanje izziva zmanjševanja količine snega vse bolj ključnega pomena. Ta prizadevanja so bistvenega pomena za ohranitev njihovega preživetja.

Zimske počitniške destinacije se prilagajajo, da bi podaljšale svojo sezono, pri čemer se številne obračajo k pustolovskim potovanjem, ki so dobra rešitev. Poročilo Hilton 2024 Trends Report razkriva, da 52 odstotkov popotnikov iz generacije milenijcev in generacije Z daje prednost raziskovanju in pustolovščini. Ta trend predstavlja pomembno priložnost za smučišča.

Grindelwald v Švici

Grindelwald v Švici je zgleden model za smučarska mesta, ki diverzificirajo svojo privlačnost. Grindelwald, ki se nahaja v regiji Jungfrau in slovi po svojih slikovitih razgledih, ki spominjajo na film “The Sound of Music”, je sprva cvetel kot običajno smučarsko središče. Od takrat se je spremenilo v živahno poletno letovišče. Ta razvoj odraža premik od zimskega turizma k celoletni privlačnosti destinacije.

To švicarsko mesto je zdaj polno pustolovskih dejavnosti. Nebo nad Grindelwaldom obarvajo jadralni padalci, gorski kolesarji pa se vozijo po slikovitih poteh, ki prečkajo pobočja. Prvi vrh Grindelwalda ponuja vznemirljiva doživetja, kot so žičnice in gorski vozički brez motorja, ki uporabljajo gravitacijo za vznemirljive spuste.

Možnosti pohodništva so različne in vključujejo družinam prijazne panoramske poti. Poleg tega vključujejo tudi zahtevno šesturno hojo s First na Schynige Platte. Ta raznolikost je namenjena širokemu spektru iskalcev pustolovščin. Ta preobrazba postavlja Grindelwald v ospredje švicarskega vala pustolovskih potovanj in dokazuje, kako lahko smučarske destinacije uspešno širijo svojo privlačnost tudi zunaj zimske sezone.

Lastniki smučarskih koč se prilagajajo vse krajšim smučarskim sezonam. V kraju Morzine v francoskih Alpah upravljavec luksuznih koč Alikats zdaj ponuja oddih zunaj sezone. Spomladi, poleti in jeseni lahko gostje uživajo v oskrbovanem bivanju v kombinaciji z dejavnostmi za dobro počutje in osebno rast. Te vključujejo pohodništvo, iskanje hrane in kopanje v alpskih jezerih.

Podobno tudi Verbier, ugledno smučarsko letovišče v Švici, ponuja dejavnosti zunaj smučanja. Obiskovalci se lahko udeležijo vodenih sprehodov po naravi, kuharskih tečajev ali raziskujejo gore z e-kolesi.

Vprašanje je, kakšna je prihodnost evropskih smučarskih središč? Grindelwald je s prehodom na celoletni doživljajski turizem regiji zelo koristil, kar je spodbudilo nadaljnje naložbe. Najboljši primer je uvedba žičnice Eiger Express konec leta 2020, ki bo terminal v Grindelwaldu povezala z Jungfraujochom, najvišjo železniško postajo v Evropi. Ta atrakcija, ki ponuja razgled na najdaljši evropski ledenik, je postala vrhunec švicarskega turizma.

Napovedi za smučarsko sezono 2023-2024 so negotove. Toda nekaj je jasno: zimske destinacije morajo uvajati inovacije, da bi svojo privlačnost razširile izven tradicionalnih smučarskih mesecev.

Vir: foto: Pexels; Biznis24