Zaskrbljujoče slab odziv na program proti rakotvorni bakteriji

ByAna Koren

20. marca, 2024 ,
Foto: Pixabay

Zaskrbljujoče slab odziv na program proti rakotvorni bakteriji

V Sloveniji, kjer je z bakterijo Helicobacter pylori, povzročiteljico raka na želodcu, okužena četrtina prebivalstva, strokovnjaki izražajo zaskrbljenost zaradi slabe udeležbe v programu za odkrivanje okužb s to bakterijo. Kljub temu, da večina okuženih, in sicer kar 80 odstotkov ne kaže simptomov, je odziv na presejalni program daleč pod pričakovanji.

V okviru evropskega projekta Eurohelican, ki se izvaja v mariborskem zdravstvenem domu, so k sodelovanju v programu, namenjenemu odkrivanju okužb med ljudmi, starimi od 30 do 34 let, povabili štiri tisoč naključno izbranih pacientov. Kljub velikim pričakovanjem se je odzvalo le približno 1200 od njih, kar je po besedah direktorja zdravstvenega doma Jerneja Završnika precej pod želeno številko. Da bi dosegli zadostno število udeležencev za zanesljivost raziskave, poskušajo zdaj pridobiti še dodatnih 800 oseb z dodatnimi telefonskimi klici.

V raziskavo se ni mogoče vključiti prostovoljno, saj je namenjena znanstvenemu preučevanju in zahteva naključni izbor pacientov iz določene starostne skupine. Po obisku v ambulanti udeleženci izpolnijo vprašalnik, nato jim odvzamejo vzorec krvi za preverjanje prisotnosti protiteles proti bakteriji. V primeru pozitivnega rezultata sledi dihalni test, ki potrdi, da je bakterija aktivna v želodcu, nato pa prejmejo ustrezno zdravljenje z antibiotiki.

Strokovnjaki poudarjajo, da je pravočasno testiranje in zdravljenje okužbe s Helicobacter pylori ključno za zmanjšanje obolevnosti za rakom želodca. “Če odkrijemo bakterijo v želodcu, preden pride do predrakavih sprememb, lahko v večini primerov preprečimo razvoj raka,” pojasnjuje strokovni vodja projekta Bojan Tepeš. V Sloveniji vsako leto odkrijejo približno 500 novih primerov raka želodca, a zaradi poznega odkrivanja bolezni je preživetje bolnikov nizko, kar še dodatno poudarja pomen zgodnjega presejanja in zdravljenja.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Pixabay