Zasvojenost z delom: Znaki, ki jih ne smemo spregledati

ByI.M.

26. januarja, 2024
Foto: Freepik

Zasvojenost z delom: Znaki, ki jih ne smemo spregledati

Zasvojenost z delom, čeprav velikokrat spregledana, ima lahko resne posledice na osebno življenje, čustveno zdravje in splošno kakovost življenja. Psihoterapevtka Charlotte Fox Weber opozarja, da je lahko delo včasih beg iz stresnega zasebnega življenja, hkrati pa tudi pokazatelj perfekcionistične miselnosti in hrepenenja po odobravanju.

Ključni znaki zasvojenosti z delom

1. Nenehno razmišljanje o delu

Če se vaše misli neprenehoma vrtijo okoli dela tudi izven delovnega časa, to lahko kaže na zasvojenost. Razmišljanje o delu med druženjem z družino ali prijatelji lahko negativno vpliva na medsebojne odnose. Prav tako je zaskrbljujoče, če ste nenehno zaskrbljeni zaradi dela, tudi ko tehnično ne delate ali ko prilagajate cilje in vloge, da bi izpolnili zahteve v podjetju.

2. Obupno iščete pozitivne povratne informacije

Nenehno hrepenenje po priznanju postane kompulzivno in obsesivno, saj se zdi, da je povratna informacija izjemno pomembna za vaše počutje in samopodobo. Stalna potreba po odobravanju lahko postane gonilo vašega delovnega življenja.

3. Zanemarjanje zdravja

Deloholiki pogosto zanemarjajo svoje fizično in čustveno zdravje. Preskakovanje obrokov, pomanjkanje spanja ali zanemarjanje telesne aktivnosti so lahko znaki, da delo prevladuje v življenju. To lahko vodi do resnih zdravstvenih težav in izčrpanosti.

4. Zanemarjanje osebnih ciljev

Opustitev osebnih ciljev in strasti zunaj delovnega okolja kaže na globoko zasvojenost z delom. Pomembno je ohraniti ravnotežje med poklicnim in zasebnim življenjem. Opredelitev osebnih meja ter sprejemanje odgovornosti za zdrav odnos med delom in življenjem sta ključna koraka.

5. Neprekinjeno delo

Če ostajate v pisarni preko predvidenega delovnega časa ali redno delate od doma tudi po koncu uradnega delovnika, to lahko signalizira zasvojenost. Dolgotrajno delo lahko povzroči izčrpanost, izgubo zasebnega časa in poslabšanje odnosov z bližnjimi.

6. Zmanjšana produktivnost

Paradoksalno je, da zasvojenost z delom lahko privede do zmanjšane produktivnosti in slabše kakovosti dela. Pretirano delo in stres lahko povzročita utrujenost ter negativno vplivata na ustvarjalnost, kar se odraža v padcu produktivnosti.

Če opazite te znake pri sebi ali pri ljudeh okoli sebe, je ključnega pomena zavedanje problema in pridobivanje pomoči strokovnjakov. Ohranjanje ravnovesja med delom in zasebnim življenjem ter vzpostavljanje zdravih meja sta temeljni koraki v soočanju s problemom deloholizma.

vir ; Foto: Freepik ; Portal24