Zavarovalnica Triglav prejela 11 milijonov evrov povračila zaradi regulacije premij

Zavarovalnica Triglav [Foto: Portal24/Edvard Kadič]

Zavarovalnica Triglav prejela 11 milijonov evrov povračila zaradi regulacije premij

Zavarovalnica Triglav je od Ministrstva za zdravje zahtevala vračilo razlike v prihodkih, ki je nastala zaradi lanske regulacije cene dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Zavarovalnica je sprejela ponujenih 11 milijonov evrov kot nadomestilo. Vlada je 14. aprila lani izdala uredbo, s katero je določila najvišjo ceno premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Tako mesečna premija od 1. maja 2023 ni smela presegati 35,67 evra.

Zavarovalnica Triglav je zahtevek za vračilo razlike poslala Ministrstvu za zdravje v skladu z vladno uredbo. Ta je omogočila zahtevo za vračilo razlike med stroški, ki jih je zavarovalnica plačala izvajalcem zdravstvenih storitev, in prihodki iz zavarovalnih storitev za obdobje od junija do decembra 2023.

Ministrstvo za zdravje je Skupini Triglav ponudilo izplačilo razlike v višini 10.996.354 evrov. Iz zavarovalnice so sporočili, da je dogovor v interesu njihovih deležnikov, zato so sprejeli ponujeni znesek. Vlada je uredbo izdala po napovedanih dvigih premij. Triglav, Vzajemna in Generali so nameravali zvišati cene premij za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, vendar so zaradi vladne uredbe zavarovanci do konca lanskega leta plačevali največ 35,67 evra mesečno.

Decembra je vlada določila pravne podlage za izplačilo nadomestila zavarovalnicam za povrnitev škode zaradi omejitve najvišje cene premije. Zavarovalnice so lahko zahtevek za izplačilo nadomestila vložile štiri mesece po uveljavitvi uredbe.

DZ je julija lani sprejel novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki je s 1. januarjem letos ukinila dopolnilno zdravstveno zavarovanje in ga nadomestila z obveznim zdravstvenim prispevkom v fiksnem znesku 35 evrov mesečno.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Portal24/Edvard Kadič