Zavezništvo med Putinom in Kazahstanom in kritike Zahoda

Foto_Clachreport_X/Pavel BednyakovFoto_Clachreport_X/Pavel Bednyakov

Zavezništvo med Putinom in Kazahstanom in kritike Zahoda

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes med obiskom Kazahstana izrazil svoje zadovoljstvo nad dvostranskimi odnosi med Rusijo in Kazahstanom med. Putin je državo označil za svojo “najtesnejšo zaveznico” in poudaril njihovo neomajno prijateljstvo. S tem obiskom je Putin potrdil pomembnost Kazahstana v regionalni politiki. Prav tako se je Putin odzval na vse večje zanimanje velikih sil za to srednjeazijsko državo, ki želijo spodkopati tradicionalni vpliv Moskve v Srednji Aziji.

Ob tem je v sosednjem Uzbekistanu potekal gospodarski vrh. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in iranski predsednik Ebrahim Raisi sta tam izrazila svoje nezadovoljstvo z razmerami v Gazi. Erdogan je ostro kritiziral Zahod, obtožil ga hinavščine in opozoril na pokol v Gazi ter neskladje med zahodnimi vrednotami in dejanji v tej regiji. Podoben ton je ubral tudi iranski predsednik Raisi, ki je obtožil Zahod, da je odgovoren za razmere v Gazi in izrazil prepričanje, da podpora Zahoda prispeva k nadaljevanju konflikta.

Vladimir Putin in kazahstanski predsednik Kasim Zomart Tokajev sta se srečala v Astani srečal. Izrazila sta svoje zadovoljstvo nad razvojem odnosov med državama na različnih področjih. Kljub temu, da Kazahstan neguje tudi odnose z Zahodom, Kitajsko in Turčijo, je Putin poudaril, da sta Rusija in Kazahstan najtesnejša zaveznika.

Ob tem obisku je treba omeniti tudi nedavni obisk francoskega predsednika Emmanuela Macrona v Kazahstan. Med tem obiskom so bile podpisane pomembne pogodbe na področju energetike. Kazahstan bo Kitajsko oskrboval z uranom, kar bo okrepilo sodelovanje med tema dvema državama.

Vrh Organizacije za gospodarsko sodelovanje

Na vrhu Organizacije za gospodarsko sodelovanje, ki je potekal v Taškentu, so se voditelji devetih držav srečali in razpravljali o razmerah v Gazi ter o sodelovanju na področju humanitarne pomoči in transporta. Turški predsednik Erdogan je kritiziral Zahod zaradi njegovega odnosa do razmer v Gazi. Iranski predsednik Raisi pa je Zahod obtožil, da je odgovoren za konflikt med Izraelom in Hamasom.

Uzbekistanski predsednik Šavkat Mirzijojev je izpostavil pomen krepitev trgovine med državami Organizacije za gospodarsko sodelovanje in opozoril, da se svetovna politična arhitektura trenutno spreminja. Rusija, čeprav omajana zaradi zahodnih sankcij povezanih z invazijo na Ukrajino, ostaja nepogrešljiva partnerica v Srednji Aziji. Prizadeva si tudi za uveljavitev svoje prisotnosti predvsem na področju energetike. Moskva je začela izvajati velike energetske projekte, vključno s dobavo plina v Uzbekistan prek Kazahstana, ter se vključuje v jedrske in hidroenergetske projekte v več državah v regiji, s čimer želi konkurirati Evropi in Kitajski.

vir

Foto: Clachreport_X/Pavel Bednyakov

Portal24