(Foto: BOBO)

Po poročanju spletnega portala Požareport.si se, pred ponedeljkovo “opozorilno stavko” na RTV Slovenija, točno na dan “usodne seje” programskega sveta RTV (kar seveda pomeni, da dan te stavke ni izbran naključno), vrstijo zanimivi izstopi iz novinarskega sindikata in programskega sveta:

– Tako je v torek, 17. maja, iz Sindikata novinarjev Slovenije izstopila Jadranka Rebernik, odgovorna urednica informativnega programa TVS, njeno izstopno izjavo pa si lahko preberete tukaj:

Obveščam vas, da z današnjim dnem izstopam iz Sindikata novinarjev Slovenije. Ko sem v sindikat pred nekaj leti vstopila na povabilo takratnega predsednika Tomaža Karata, so me ravno menjavali z mesta odgovorne urednice Informativnega programa TVS – po naročilu izven hiše in z bednimi, izmišljenimi izgovori. TV Slovenija je bilo treba “pospraviti” pred parlamentarnimi volitvami in jaz sem bila kot neodvisna novinarka in urednica moteč element. Kolega Karat mi je takrat, leta 2017 ponudil vso možno pomoč in zaščito. Zdaj Sindikat novinarjev Slovenije sodeluje pri napadih in poskusih moje vnovične menjave, česar v Sloveniji ne pomnimo. Ampak morda je to tudi dobro. Tako je vodstvo Sindikata skupaj z vodstvom Društva novinarjev stopil iz teme in se s svojimi napadi name izkazal kot podaljšan organ tistih, ki jih moti, ker ne morejo več neposredno vplivati na Informativni program TV Slovenija. Seveda so še prisotne lovke, vendar jih s kolegi in kolegicami, predanimi novinarstvu, javnemu servisu in vsem različnim javnostim, ki plačujejo javno televizijo, uspešno sekamo. Namesto podpore pri mojem, našem delu smo že mesece deležni nenehnih napadov. Namesto sodelovanja pri izboljšanju programa in reševanju težav ves čas nagajanja. Podpora hujskačem in grožnjam namesto tistemu, ki je napaden. Ne vidim torej nobenega smisla več v tem, da sem članica vaše organizacije, saj me ta – zelo preprosto – ni zaščitila in podprla, temveč ravno nasprotno, že mesece aktivno sodeluje v umazani kampanji blatenja in napadov name.

Kot je rekel veliki filozof: Vrhunska odlika ni zmagati v vsaki bitki, temveč poraziti sovražnika brez boja.

Jadranka Rebernik je svojo izstopno izjavo opremila tudi s posebnim pismom, poslanim na elektronske naslov nekaterih svojih (do)sedanjih sodelavcev:

Spoštovane kolegice in kolegi,
v vednost vam pošiljam mojo izjavo izstopno iz sindikata novinarjev.
Verjamem, da jo boste pozorno prebrali, pred tem pa tudi mojo dodatno razlago. Kot veste, sem pravzaprav od vsega začetka mojega zdajšnjega mandata, tudi v času opravljanja funkcije kot v. d., deležna različnih napadov, laži in blatenj s strani različnih akterjev, na žalost tudi s strani Društva novinarjev in Sindikata novinarjev, kar mi je še vedno nerazumljivo. Ko sem funkcijo odgovorne urednice prevzela, je bila moja odločitev težka, a pretehtana, saj je bila moja prva misel, da bo program potekal nemoteno. Blatenje s strani DNS ob moji kandidaturi marca letos, češ da sem politični kandidat vodstva, je seveda nesmiselno, saj sem bila v mojem prvi mandat imenovana za odgovorno urednico l. 2015 v času levosredinske vlade, ki jo je vodila predsednik SMC Miro Cerar. Ta moj prvi mandat je bil tudi zelo uspešen, saj smo ob velikem trudu uspeli obrniti trend padanja gledanosti in ga celo izboljšati. Zakaj je to takrat uspelo? Zato ker sem medijski profesionalec z veliko izkušnjami iz različnih medijev, hkrati pa sem otrok nacionalke. Poznam torej zakonitosti tako javnega kot zasebnih medijev. Ker redno spremljam trende v medijih, mi je tudi popolnoma jasno kaj zanima gledalce in tudi kam, v katero smer se mediji razvijajo. In ker je cela ekipa ali pa vsaj večji del ekipe delal v smeri, da naredimo boljši program. Žal je po moji zamenjavi gledanost v zadnjih treh letih padla in še pada. Kdor misli, da gledalcev ne potrebujemo, se moti. Gledalce vsak medij potrebuje, sicer nima vpliva. Gledalce potrebuje tudi javna televizija, seveda pa ne za vsako ceno. Vsekakor ne za ceno popuščanja pri profesionalnih standardih. Od tega niti v enem trenutku nisem odstopila in zato mi tisti, ki me napadajo, ne morejo očitati niti enega primera kakršnegakoli pritiska, cenzure ali česarkoli podobnega, čeprav so to poskušali.

To, kar se dogaja v zadnjih mesecih, nam ne more biti v ponos in s tem tudi ne bomo pridobili gledalcev. Da gledalce prepričamo, da si zaslužimo njihovo zaupanje, bo potrebno veliko dela in veliko truda. Vse, kar ves čas pričakujem kot odgovorna urednica – od vsakega člana Informativnega programa posebej – je profesionalno opravljanje svojega dela, naj bo uredniško ali novinarsko – torej v skladu s profesionalnimi standardi.
Vam, spoštovane kolegice in kolegi, ki ste v najožji uredniški ekipi, se zahvaljujem za delo v teh težkih razmerah – težkih iz več razlogov: izvajamo PPN za leto 2022, na katerega nismo imeli vpliva pri njegovem oblikovanju in sprejemanju; leto 2022 je v znamenju trojnih volitev, zaradi česar so gotovo pritiski še večji; veliko nezadovoljstvo zunanje javnosti – naših gledalcev, kar gotovo tako ali drugače čutite prav vsi tako kot tudi jaz. V vednost ta dopis pošiljam tudi generalnemu direktorju in predsedniku Programskega sveta.
V resnici si vsega tega, kar se dogaja, nisem želela. Pričakovala sem, da se bodo razmere po jesenskem upiranju vodstvu, predvsem takratnemu direktorju, vendarle umirile in da se bomo vsi skupaj usmerili v tisto, zaradi česar smo tukaj. Torej v program, in predvsem v čim boljši program. Tak, za kakršnega vem, da smo ga sposobni narediti in tak kot si ga zaslužijo naši gledalci. Upam, da se bomo vendarle premaknili v to smer.
Še enkrat, hvala vsem, ker se trudite v dobro programa.

Vir: Požareport.si