Zavrnitev SDS predloga za referendum predvidoma še ta teden. V tem tednu se izteče mesec dni, odkar je poslanska skupina SDS na ustanovni seji novega sklica državnega zbora vložila predlog za posvetovalni referendum o novem zakonu o vladi. SDS je tako zaustavila načrte Roberta Goloba, da bi dobil vlado z 20 resorji.

Danijel Krivec je takrat dejal, da se jim bohotenje števila ministrstev ne zdi primerno in da s predlogom za posvetovalni referendum novi vladni koaliciji “omogočajo več časa za premislek”.

Po zavrnitvi predloga SDS, kar naj bi se predvidoma zgodilo na izredni seji državnega zbora v tem tednu, bo sledilo sprejetje novega zakona. Nov zakon predvideva tri nove resorje: za solidarno prihodnost, za vzgojo in izobraževanje ter za okolje, podnebje in energijo.

To bo prineslo tudi nekaj sprememb v ministrskem kabinetu ter tudi nekaj novih zaslišanj in imenovanj ministrov. Ministrstvo za solidarno prihodnost bo vodil Luka Mesec, resor dela bo prevzel Simon Maljevac. Resor vzgoje in izobraževanja bo vodil Darjo FeldaIgor Papič bo visokošolski minister. Resor okolja, podnebja in energije bo vodil Igor Kumer, do svojega resorja, ministrstva za infrastrukturo, pa bo prišla Alenka Bratušek.

Vir: MMC RTV Slovenija

Foto: Borut Živulović BOBO