Italijanska naftna družba Eni SpA in španska Repsol SA bi lahko z uvozom venezuelske nafte v Evropo začeli že naslednji mesec. Slednja bi zaradi embarga zamenjala rusko nafto.

Količina nafte, ki naj bi jo prejela Eni in Repsol, ni velika. Vpliv na svetovne cene nafte pa bo skromen. A zelena luč Washingtona za obnovitev venezuelskih, že dolgo zamrznjenih tokov nafte v Evropo, bi lahko pomenila simbolično spodbudo za venezuelskega predsednika Nicolasa Madura.

Ameriško zunanje ministrstvo je v pismu podjetjema namignilo, da lahko z uvozom nadaljujeta. Administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna upa, da lahko nafta iz Venezuele pomaga Evropi zmanjšati odvisnost od Rusije, del venezuelskega tovora pa preusmeriti s Kitajske. 

Evropski energetski družbi, ki imata z venezuelsko državno naftno družbo PDVSA skupno podjetje, lahko prištejeta tovor surove nafte v neplačane dolgove in zamude pri izplačilu dividend. Ključni pogoj je, da mora prejeta nafta iti v Evropo in ne drugam.

Washington verjame, da PDVSA od teh transakcij, za razliko od trenutne prodaje nafte Kitajski, ne bo imela koristi. Kitajska sankcij proti Rusiji ni podprla in kljub pozivom ZDA še naprej kupuje rusko nafto in plin.

Pooblastila so prišla prejšnji mesec, podrobnosti in omejitve pri nadaljnji prodaji pred tem niso bile objavljene. Eni in Repsol situacije ne komentirata.

Vir: Reuters

Foto: DailyFX

By A.K.

Komentar: