ZDA: Eskalacija študentskih protestov zaradi izraelskih vojaških akcij (video)

Foto: Zajem zaslona (fotografije je simbolna)

ZDA: Eskalacija študentskih protestov zaradi izraelskih vojaških akcij

V zadnjih dneh so študentski protesti v različnih univerzitetnih kampusih po Združenih državah Amerike postali intenzivnejši. Sprožila jih je vojna med Izraelom in Hamasom. Protesti so se okrepili po aretaciji več kot 100 demonstrantov na Univerzi Columbia prejšnji teden.

Univerza Columbia: Žarišče študentskih protestov

Na Univerzi Columbia, elitni ustanovi Ivy League v New Yorku, so propalestinski študentski protestniki prejšnji teden postavili šotorišče. Prvi poskus Policije, da bi tabor razgnala, je v četrtek privedel do aretacije več kot 100 protestnikov, kar je nadaljnje demonstracije po vsej državi le še podžgalo. Kljub temu je univerza podaljšala rok za odhod protestnikov, z zagotovili demonstrantov, da bodo zmanjšali število šotorov in vzdrževali mirno okolje brez diskriminatornega jezika ali sovražnih sporočil.

Tabor, ki se nahaja na zgornjem Manhattnu, je bil v sredo zjutraj videti miren in nekoliko manjši. V pomembnem razvoju dogodkov je predsednik predstavniškega doma Mike Johnson obiskal Columbijo, da bi naslovil skrbi glede naraščajočega antisemitizma na univerzitetnih kampusih. Zagotovil je judovskim študentom njihovo varnost in podporo ter poudaril pomen svobode govora, čeprav so bližnji protestniki trdili, da njegove besede niso imele učinka.

Univerza v Teksasu v Austinu: Povečane napetosti in aretacije

Situacija je bila bolj napeta na Univerzi v Teksasu v Austinu, kjer je več deset policistov, vključno z nekaterimi na konjih in s pendreki, aretiralo več kot dva ducata študentskih protestnikov in lokalnega novinarja. Univerza in teksaški guverner Greg Abbott sta po načrtovanih protestih, ki so nameravali zavzeti glavno travnato površino kampusa za popoldanske dogodke, poklicala oblasti.

Uprava univerze je izjavila, da ne bo tolerirala motenj, podobnih tistim na drugih kampusih. Do srede zvečer je bilo v zvezi s protestom aretiranih 34 oseb, glede na izjavo teksaškega oddelka za javno varnost. Guverner Abbott je na družbenih omrežjih zavzel ostro stališče, da protestniki, ki sodelujejo v tistem, kar je opisal kot “sovraštvo polne, antisemitske proteste”, zaslužijo zapor in morebitno izključitev.

Med aretiranimi je bil tudi fotograf lokalne podružnice Fox, Fox 7 Austin. Drug novinar je bil poškodovan in viden krvav, preden mu je policija pomagala, da so ga oskrbeli reševalci.

Študenti zahtevajo, da se univerze ločijo od podjetij, ki podpirajo izraelska vojaška prizadevanja v Gazi, in v nekaterih primerih, od samega Izraela. Proteste so organizirale koalicije študentskih skupin, ki večinoma delujejo neodvisno, čeprav študenti pravijo, da jih navdihujejo vrstniki z drugih univerz.

Odzivi univerz in izvrševanje politik

Odzivi univerz so različni, nekatere, kot je Columbia, se odločajo za pogajanja in podaljšanje rokov, medtem ko druge, kot je Univerza v Teksasu, uveljavljajo stroge politike ničelne tolerance do motenj. Predsednik Univerze v Teksasu, Jay Hartzell, je poudaril, da so miroljubni protesti v skladu z univerzitetnimi pravili sprejemljivi, vendar kršitve pravil in motnje učnega procesa drugih niso dovoljene. “Naša pravila so pomembna in bodo uveljavljena,” je odločno dejal. “Naša univerza ne bo zasedena.”

Univerza Južne Kalifornije: Zaprtje kampusa in aretacije

Na Univerzi v Južni Kaliforniji se je situacija v sredo zvečer dramatično zaostrovala. Losangeleška policija je začela z aretacijo protestnikov, da bi izpraznila središče glavnega kampusa. Univerza je na družbeni platformi X objavila, da je kampus zaprt in da bodo aretirani vsi, ki ne bodo zapustili območja. V začetku dneva je policija odstranila več šotorov, preden so se s protestniki fizično soočili. V enem izmed incidentov je množica obkrožila policijsko vozilo, vzklikajoč “Pusti ga!”, kar je policijo prisililo, da je na koncu izpustila pridržanega moškega. Incident je pokazal napetosti na kampusu, ki so se samo še stopnjevale.

Državna Univerza Ohio: Aretacije

Na Državni univerzi Ohio so se razmere razvijale podobno, z aretacijo dveh propalestinskih študentov v torek, obtoženih kaznivega vdora po večkratnih opozorilih, naj bosta tiho. V amfiteatru kampusa se je zbralo približno 50 protestnikov, delili so osebne zgodbe o svojih povezavah s palestinskim ljudstvom. Incident je eskaliral, ko sta dva študenta v stavbi univerzitetnega medicinskega kampusa postala moteča, kar je vodilo do njune aretacije in napotitve v študentsko pisarno, v skladu z univerzitetno politiko.

Univerza Harvard: Omejitve dostopa

Univerza Harvard je prav tako ukrepala za preprečitev protestov, saj so v ponedeljek zaklenili večina vrat v svojem slavnem Harvard Yardu in omejili dostop samo na tiste z šolskimi identifikatorji. Kljub temu, da so bili postavljeni znaki s prepovedjo postavljanja šotorov ali miz na kampusu, so protestniki v sredo uspeli postaviti tabor s 14 šotori, kar je sledilo po shodu proti začasni ukinitvi Palestinskega solidarnostnega odbora za dodiplomske študente Harvarda.

Kalifornijska državna Politehnična univerza, Humboldt

Na univerzi Humboldt so študenti v ponedeljek z blokado vhodov v akademsko in upravno stavbo z pohištvom, šotori, verigami in zadrgami še bolj dramatično izrazili svoje nestrinjanje. Protestniki so vzklikali “Ne bojimo se vas!” preden so policisti v opremi za izgrednike vdrl v stavbo. Univerza je napovedala, da bo pouk potekal na daljavo, saj so študentje zasedli drugo stavbo in bili trije od njih aretirani. Po poročanju uradnikov so v eni od zasedenih stavb odkrili tudi neznane osebe, ki niso študenti.

Emerson College

Na kolidžu Emerson v Bostonu je okoli 80 študentov in podpornikov v torek zasedlo dvorišče kampusa. Univerzitetni predstavniki so v sredo opozorili, da so nekateri protestniki kršili mestne odloke, vključno z blokiranjem prednostne poti in požarnih hidrantov ter kršenjem zakonov o hrupu. Univerza je izdala izjavo, da je bostonska policija opozorila na skorajšnjo akcijo organov pregona in da je Policija kampusa ponudila spremstvo študentom zaradi verodostojnih poročil o ciljnem nadlegovanju in ustrahovanju judovskih podpornikov Izraela.

Univerza New York

Na Univerzi New York se je tabor študentov, postavljen v začetku tedna, do srede povečal na stotine protestnikov. Policija je sporočila, da so prijeli 133 protestnikov, ki so bili izpuščeni z vabilom, naj se zglasijo na sodišču zaradi obtožb o kršitvi javnega reda.

Univerza v Michiganu

Na Univerzi v Michiganu v Ann Arborju je taborišče v središču kampusa do torka naraslo na približno 40 šotorov. Večina študentov je nosila maske, ki so jih prejeli ob vstopu. Protestniki so se izogibali javni identifikaciji, iz strahu pred maščevanjem univerze. En študent je blizu tabora razdeljeval majhne izraelske zastave, izražajoč željo, da judovski študenti ne bi videli samo protestnikov, ko hodijo skozi kampus.

Univerza v Minnesoti

Na Univerzi v Minnesoti je bila situacija še bolj napeta, saj se je Ameriški predstavnik Ilhan Omar udeležil protesta v torek, le nekaj ur po aretaciji devetih demonstrantov. Protestniki so zahtevali njihovo izpustitev, med njimi je bila tudi Omarjeva hčerka, ki je bila aretirana prejšnji teden na Columbii. Več kot 80 profesorjev in docentov je podpisalo pismo, v katerem pozivajo predsednika univerze, naj opusti vse obtožbe, umakne prepoved prisotnosti aretiranih v kampusu in dovoli prihodnja taborišča.

Univerza Yale

Na Univerzi Yale v New Havenu, Connecticut, je policija aretirala 48 protestnikov, vključno s štirimi, ki niso bili študenti, potem ko v ponedeljek niso hoteli zapustiti tabora na trgu v središču kampusa.

Kalifornijska Univerza, Berkeley

Na Univerzi Berkeley so protestniki od torka postavili okoli 30 šotorov, kar kaže na širjenje protestnih dejavnosti po vseh večjih univerzah.

[Vir: AP]; Portal24; Foto: Zajem zaslona