Primeri virusne bolezni opičje koze so bile v Združenih državah prvič ugotovljene tudi pri otrocih. Imata jih malček v Kaliforniji in dojenček, ki ni rezident ZDA.

Primera nista povezana in sta verjetno posledica prenosa v gospodinjstvu, je v izjavi zapisal Center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC). CDC je sporočil, da sta otroka v dobrem zdravstvenem stanju in se zdravita.

Opičje koze povzročajo gripi podobne simptome in kožne lezije. V izbruhu, ki se dogaja zdaj se širijo predvsem pri moških, ki imajo spolne odnose z moškimi. Bolezen je specifična za države zahodne in srednje Afrike. Bolezen se prenaša predvsem s tesnim stikom.

Letos je bilo v več kot 60 državah po svetu več kot 14.000 primerov opičjih koz in pet smrti v Afriki.

Dr. Jennifer McQuiston, namestnica direktorja CDC-jevega oddelka za povzročitelje hudih posledic in patologijo, je dejala, da ni presenetljivo, da so se pojavili pediatrični primeri opičjih koz. Dodala je, da še ni dokazov, da bi se ta virus širil zunaj skupnosti gejev, biseksualcev in drugih moških, ki imajo spolne odnose z moškimi.

Povedala je, da 99 odstotkov od 2.891 primerov opičjih koz, potrjenih v Združenih državah, vključuje moške, ki imajo spolne odnose z moškimi. Ostali odstotek so ženske in transspolni moški.

Koordinator Bele hiše za odziv na COVID-19 dr. Ashish Jha je povedal, da je vlada po ZDA dostavila 300.000 odmerkov cepiva proti opičjim kozam. 786.000 odmerkov pričakujejo še z Danske.

Cepiva

Cepiva za zagotovitev prvega odmerka cepiva več kot polovici upravičenega prebivalstva v New Yorku in več kot 70 odstotkov upravičenega prebivalstva v Washingtonu DC, je po besedah Jhaja dovolj.

Stopnja smrtnosti v prejšnjih izbruhih sedanjega seva v Afriki je bila okoli 1 odstotek. Zdi se, da je trenuten val v neendemičnih državah za zdaj manj smrtonosen. Je pa bilo zaradi bolečin veliko bolnikov hospitaliziranih.

Dr. Ashish Jha je še dejal, da ZDA še vedno ocenjujejo, ali bi bilo treba izbruh opičjih koz razglasiti za izredne razmere na področju javnega zdravja. 

Ne spreglejte:

Simptomi opičjih koz so netipični, virus bi lahko zamenjali za spolno prenosljivo bolezen

Število primerov opičjih koz po vsem svetu narašča. Strokovnjaki opozarjajo, da bi lahko bilo okužb še več. Simptomi se namreč razlikujejo od tistih, ki so jih zdravniki videli do zdaj… več tukaj.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so do 6. julija poročali o več kot 6000 primerih opičjih koz iz 58 držav… o tem smo poročali tukaj.

Foto: Reuters