ZDA in Nemčija povečali podporo za Ukrajino

ByAna Koren

20. marca, 2024 , , , ,
Ukrajinski vojak [Foto: ZelenskyyUA X]

ZDA in Nemčija povečali podporo za Ukrajino

Na nedavnem srečanju več kot 50 obrambnih voditeljev iz Evrope in sveta v letalski bazi Ramstein v Nemčiji so ZDA in Nemčija podali močna zagotovila o svoji podpori Ukrajini v njenem boju proti Rusiji. Nemški obrambni minister Boris Pistorius je napovedal, da bo Berlin Ukrajini, kot del prizadevanj za pomoč Ukrajini pri obrambi pred rusko agresijo, zagotovil strelivo ter oklepna in transportna vozila v skupni vrednosti 500 milijonov evrov. “Ukrajini pomagamo s tem, kar najbolj potrebuje,” je izjavil Pistorius. Pistorius je pri tem poudaril tudi zanesljivost ZDA kot zaveznika, kljub zamudam pri odobritvi financiranja s strani kongresa.

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin je zatrdil, da bodo ZDA nadaljevale s podporo Ukrajini, ne glede na izzive pri financiranju s strani kongresa. Austinov komentar, “Združene države ne bodo dovolile, da Ukrajina propade,” je odmeval kot trden zaveznik Ukrajine. To je še dodatno potrdil z obljubo ameriške pomoči v vrednosti 300 milijonov dolarjev (277 milijonov evrov), ki predstavlja najnovejši paket pomoči Bidnove administracije od decembra, ko so se razmere na bojišču v Ukrajini zaostrile.

Pomoč prihaja v ključnem času

Pomoč prihaja v ključnem času, saj se Ukrajina sooča s težkimi boji in nenehnimi napadi z ruskimi raketami in iranskimi brezpilotnimi letalnimi napravami. Austin je v svojih uvodnih besedah na 20. srečanju Ukrajinske obrambne kontaktne skupine izpostavil visoko ceno, ki jo Rusija plačuje za vojno, z najmanj 315.000 ubitimi ali ranjenimi vojaki in finančnimi izgubami, ocenjenimi na do 194 milijard evrov.

Medtem ko ameriški uradniki trdijo, da paket pomoči uživa dvostrankarsko podporo, mu več republikancev nasprotuje, kar je povzročilo zamude pri njegovem sprejetju. Predsednik predstavniškega doma Mike Johnson je zavrnil predložitev zakona v parlament na glasovanje, kar je povzročilo skrb glede nadaljnjega financiranja.

Srečanje v Ramsteinu je poudarilo enotnost med zavezniki in njihovo zavezanost k podpori Ukrajini. Novo pomoč Ukrajini so na srečanju obljubili tudi obrambni ministri drugih držav, kar kaže na širšo mednarodno podporo v luči ruske agresije.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: ZelenskyyUA X