ZDA in partnerji so uničili ruski hekerski botnet RSOCKS. Organi pregona so v Združenih državah, Nemčiji, na Nizozemskem in v Veliki Britaniji razbili globalno omrežje naprav, ki so povezane z internetom. Omenjene naprave so ruski kibernetski kriminalci uporabljali za zlonamerne namene, je včeraj sporočilo ameriško pravosodno ministrstvo.

RSOCKS

Omrežje, znano kot botnet “RSOCKS”, je zajemalo več milijonov računalnikov in naprav po vsem svetu v katere so vdrli ruski hekerji. Vdirali so tudi v ti. “Internet of Things”. To so usmerjevalniki in pametni ključi, so sporočili iz oddelka ameriškega pravosodnega ministrstva. RSOCKS je na dan za usmerjanje zlonamernih internetnih dejavnosti prek ogroženih naprav, da bi prikrili ali skril promet, plačeval med 30 in 200 dolarji na dan.

“Menimo, da so uporabniki s to vrsto proxy storitve izvajali obsežne napade na storitve za preverjanje pristnosti, znane tudi kot polnjenje poverilnic. Pri dostopu do ogroženih računov družbenih medijev so se anonimizirali. Pošiljali so zlonamerno e-pošto, in lažna sporočila,” pravijo na ameriškem pravosodnem ministrstvu.

Žrtev RSOCKS je bilo več večjih javnih in zasebnih ustanov. Vključno z univerzo, hotelom, televizijskim studiem in proizvajalcem elektronike, so sporočili  iz oddelka ameriškega pravosodnega ministrstva. Poimensko niso izpostavili nikogar.

Foto: Getty images

By A.K.

Komentar: